Candidatul la presedintie Sorin Oprescu spune ca este de acord cu reducerea numarului de parlamentari, dar considera organizarea referendumului drept o "manevra perversa" a lui Traian Basescu si spune ca romanii sunt mai interesati de locurile de munca, decat de numarul Camerelor Legislativului.
"81% dintre romani, printre care ma numar si eu, sunt de acord cu reducerea numarului de parlamentari. Eu nu sunt de acord cu manevrele astea perverse facute de presedinte, care nu face altceva decat sa arate inca o data ca, atunci cand trebuie sa avem ratiune, noi intram intr-o stare de conflict", a declarat Oprescu, vineri, cu ocazia lansarii candidaturii la Presedintie.

Si presedintele PNL Crin Antonescu este de parere ca referendumul pentru Parlament unicameral este o incercare a lui Traian Basescu de a mai obtine niste voturi, liderul liberal afirmand ca in 2013 toate statele UE trebuind sa aiba un Parlament bicameral.

""Presedintele initiaza si impune referendumul anul acesta, in ziua alegerilor prezidentiale. E incercarea lui de a mai castiga niste voturi. E popular si se bazeaza pe antipatia unei mari parti a populatiei electorale a Romaniei la adresa institutiei Parlamentului, care nu e cu nimic mai rea decat Guvernul, presedintele, Curtea de conturi sau SRI. Nu e Parlamentul sediul raului, iar toata lumea e buna", a spus Antonescu.

Liderul liberal a fost de parere ca adevarata problema este calitatea functionarii Parlamentului. "Unicameral e un cuvant confuz. Ei, oamenii, inteleg intrebarea asta <<cu Basescu sau cu Parlamentul>>, ceea ce nu e democratic. Nimeni nu a explicat care e rostul a doua camere (...). Ramane problema adevarata a Parlamentului Romaniei: - 470 sau 300 sau 50 de oameni- nu tine decat de calitatea functionarii sale ca institutie", a spus el.

Antonescu a precizat ca pana in 2013 toate parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene trebuie sa fie bicamerale, ceea ce face cu atat mai inutil referednumul.

Basescu glumeste


In replica la acuzatiile aduse, Traian Basescu a declarat ca,daca ar fi fost incorect, ar fi stabilit data referendumului in turul doi, ca sa aiba un avantaj in fata competitorului sau, dar ca a dorit ca aceasta consultare sa aiba loc in primul tur pentru ca romanii sa vina la vot.
"Daca aveam o urma de incorectitudine, puteam sa pun referendumul in turul doi si sa-mi creez un avantaj fata de cel cu care am intrat in turul doi, (....) am decis sa-l pun in primul tur, intentia mea a fost sa atrag romanii la vot", a declarat seful statului.

Basescu a mai spus ca daca politicienii ar fi fost consecventi ar fi decis modificarea Constitutiei, iar acum, am fi avut referendum pentru modificarea Constitutiei, nu unul pe teme de interes national.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.