Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a declarat vineri, cu ocazia comemorarii inabusirii Revolutiei Ungare din 1956, ca Romania nu poate fi libera pana ce secuii nu vor avea autonomie.
Primul eveniment din cadrul comemorarii victimelor Revolutiei Ungare din 1956 a avut loc vineri la ora 11.00, moment in care Primaria si Consiliul Local al municipiului Miercurea Ciuc, Consulatul general al Republicii Ungare, Asociatia Fostilor Detinuti Politici, reprezentantii Consiliului Judetean Harghita si cei ai Directiei pentru Tineret, scolilor generale cu predare in limba maghiara, Asociatia Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI), precum si alte organizatii si asociatii au depus coroane la stalpul funerar de lemn sculptat, din fata cimitirului din Miercurea Ciuc.

Cu aceasta ocazie primarul municipului a rostit o cuvantare in care a subliniat ca idealurile nu pot fi luate de la un popor si a afirmat ca tara asta nu va fi cu adevarat libera, daca nu acorda autonomia Tinutului Secuiesc. „Prezentul nu valoreaza nimic, daca nu gandim acelasi lucru despre el. Gandul nu valoreaza nimic, daca nu-l spunem. Fraza impletita din cuvinte, idealul, visul, nu valoreaza nimic, daca nu credem in el. Pentru noi prezentul, cuvantul, sentimentul, ideea, cand vorbim despre libertate, inseamna acelasi lucru deja de cateva secole. Pentru noi inseamna acelasi lucru, cu toate ca aproape de un secol suntem nevoiti sa traim intr-o tara unde majoritatea a obtinut padure, insusindu-si-o pe a nosatra. Majoritatea a obtinut case, evacuindu-ne pe noi, sub pretextul nationalizarii, dupa care s-a mutat in ele. Majoritatea a obtinut serviciu, mutandu-se aici. Majoritatea a obtinut libertatea, incercand sa insuseasca in mod curent libertatea nostra. Dar si in aceste conditii existam, deoarece nu au putut si nu o sa poata sa ne ia gandurile, ideile si credinta. (...) Majoritatea nu poate fi libera in tara asta, pana ce aspira la libertatea noastra. Tara asta nu poate sa fie libera, pana ce noi nu vom avea autonomie, pana ce nu proprii nostri oameni ne conduc spre viitorul imaginat impreuna. (...) Nu de aceea ne aflam la cate o festivitate sa ne facem simtite prezenta ci sa exprimam acolo, ca un om, cativa oameni nu pot face prea multe. Doar atunci ni se vor implini idealurile, doar atunci vom avea autonomie si liberatate deplina, daca vom fi foarte multi”, a declarat Raduly Robert.

Manifestarile legate de aniversarea Revolutiei Ungare, sunt chemati vineri la ora 18,30 in Piata Libertatii cu torte si lumanari, pentru procesiune pana la monumentul Gloria Victis, din fata Consulatului General al Ungariei. In acest loc, printre alti lideri, va lua cuvantul si candidatul UDMR la presedintia Romaniei, Kelemen Hunor.

Revolutia maghiara este marcata si in municipiul Odorheiu Secuiesc. Evenimentul are loc la statuia "Detinutilor politici", unde reprezentantii UDMR au depus coroane la ora 11.00, iar liderii PCM si grupul Asociatiei Detinutilor Politici se vor aminti de eroii revolutiei in cursul dupa-amiezii. La festivitatile organizate in memoria revolutiei ungare la Miercurea Ciuc anul trecut a participat si presedintele Romaniei, Traian Basescu, si omologul sau ungar, Sólyom László. Cei doi presedinti s-au adresat, cu acea ocazie, celor aproximativ 7.000 de oameni adunati in fata Consulatului Maghiar din Miercurea Ciuc.

Primaria municipiului Miercurea Ciuc si-a inchis programul cu publicul vineri, in ziua comemorarii victimelor Revolutiei Ungare impotriva comunismului din 1956, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit unui comunicat remis de biroul de presa al institutiei, Primaria municipiului Miercurea Ciuc, principalul organizator al comemorarii revolutiei maghiare din 1956, nu are program cu publicul in cursul zilei de vineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.