Directorul „Va dau foc“ a scapat nepedepsit. Aurel Pana, seful Apelor Romane, a primit de la PD un simplu avertisment, dupa ce a amenintat ca incendiaza redactia „Cotidianul.

Pana este continuatorul unor practici pesediste. El a amenintat cu retragerea publicitatii de la ziar in urma unui articol ce nu-i era favorabil. Acest aspect nu a fost analizat de conducerea PD. Tot ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ministrei Mediului, Sulfina Barbu, in subordinea careia se afla Pana, sa ia masuri. Partidul Democrat are insa probleme in continuare cu Aurel Pana: el nu si-a depus de cinci luni declaratia de avere.

Conducerea PD a decis sa-l sanctioneze pe Pana cu un bobirnac peste ureche, pentru faptul ca a amenintat ca da foc redactiei "Cotidianului" si ca retrage publicitatea din ziar. Directorul Apelor Romane a primit doar un avertisment pentru conduita incorecta. Desi atit impricinatul, cit si alti lideri ai PD au dat de inteles ca primirea avertismentului i-ar interzice sa mai candideze la o functie in partid la Congresul de simbata, presedintele Emil Boc a recunoscut ulterior ca statutul nu prevede o asemenea interdictie. "Nu ii este interzisa candidatura, dar prin prejudiciul de imagine adus PD si-a diminuat sansele de a fi ales", explica el. Liderii partidului nu au considerat ca ar fi cazul sa-l lipseasca pe Pana si de functia in exercitiul careia si-a manifestat pornirile piromane latente. Boc a explicat indulgenta partidului prin faptul ca, a doua zi, acesta si-a cerut scuze public si astfel "a indreptat o parte din greseala facuta".

Boc isi schimba parerea de la ora la ora

In plus, "colegii din BPN au apreciat ca aceste declaratii nu au avut legatura cu pregatirea profesionala, dinsul fiind apreciat ca un bun specialist in ape", dupa cum a precizat Boc.

La o ora si jumatate dupa aceasta declaratie, pozitia liderului democrat s-a schimbat. Intrebat cum se impaca eticheta de profesionist pusa de BPN al PD cu alocarea unor fonduri pentru protejarea impotriva inundatiilor a unei zone neinun-dabile ca Snagovul, Boc ne-a declarat ca o eventuala sanctiune pe partea profesionala ar urma sa fie discutata la urmatorul BPN. Acesta ar urma sa se reuneasca in noua sa formula, rezultata dupa alegerile de simbata.

Tariceanu ii cere Sulfinei Barbu sa ia masuri

Daca pe linie de partid Pana a scapat, ar mai urma consecintele pe linie de guvern. Situatia este complicata de faptul ca premierul este liberal, iar Pana este membru PD, astfel ca o interventie a lui Tariceanu ar putea tensiona relatiile nu prea linistite dintre cele doua partide. Premierul a reactionat ieri prudent, pasind mingea in terenul PD. Ca urmare, Tariceanu i-a solicitat ministrului Mediului sa ia masurile ce se impun dupa acest incident, "avind in vedere ca Administratia Nationala Apele Romane este in subordinea sa". Numai ca Sulfina Barbu este membru PD, partid care a luat deocamdata decizia de a-l mentine pe Pana director la Ape.

"Esti o dobitoaca, o unguroaica fara minte!"

Iata ce a sanctionat conducerea PD cu avertisment. "Vin acolo si va dau foc, ba, la toti. Cum iti permiti, ba? Esti o dobitoaca. Va dau bani, ma, sinteti slugile mele, din moment ce va dau bani de publicitate. O sa am grija sa nu mai publici niciodata, ba, auzi? Cum sa intelegi, ca doar esti unguroaica si nu ai minte, ba. Sa scrii in ziarul de miine ca esti o dobitoaca, ca de nu, ai sa vezi tu. Vezi ca sint cu ochii pe voi, auzi, ba? Ce ai crezut ca faci cu materialul ala, ba, stii ce ai facut? Ai facut c.... praf, te-ai c.... si l-ai pus la ventilator. Ba, acu’ sint alegeri in partid si candidez si eu, ce imagine imi faci tu cu materialul asta de c...?".

Pana nu are declaratie de avere

Directorul de la Apele Romane, Aurel Pana, nu si-a depus declaratia de avere, el fiind numit in aceasta functie in luna martie a acestui an. Desi legea spune ca demnitarii, magistratii si toti cei care ocupa functii de conducere in cadrul institutiilor publice centrale sau al regiilor autonome trebuie sa-si depuna declaratia de avere, conform Legii nr. 161/2003, se pare ca Aurel Pana a ignorat legea. "Eu am intrebat cind am venit la Ape, dar mi s-a spus ca nu trebuie depuse, deoarece noi nu intram sub incidenta legii, fiind regie autonoma", incearca sa se scuze Aurel Pana, directorul ANAR.

Dar legea spune foarte clar: "Membrii consiliilor de administratie si persoanele care detin functii de conducere, inclusiv in cadrul regiilor autonome de interes national, au obligatia sa-si declare averea". In cazul in care un demnitar nu si-a depus declaratia de avere, legea prevede formarea unei comisii de control, formata din reprezentanti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si analizarea cazului. In functie de rezultatele analizei, acestia pot trimite sesizare catre procurori.

Conform declaratiei de avere din anul trecut, de pe vremea cind era senator, directorul de la Apele Romane detine patru autoturisme, un Oltcit, Ford, Cielo, o Dacia 1300, la care se adauga si un tractor. In ceea ce priveste conturile, el detine un depozit bancar in valoare de 120 de milioane de lei. Totodata, conform declaratiei, el mai are 2.200 de euro sub forma de creante si un card de credit bancar in valoare de 50 de milioane de lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.