In planul politicii interne, o astfel de decizie ar trebui, din punct de vedere moral, sa duca la demisia Executivului. In plan extern, efectele vor fi defavorabile procesului de integrare. In acest sens, un semnal extrem de important a fost tras chiar de presedintele Traian Basescu care, in urma cu doua zile, a sustinut ca respingerea pachetului legislativ privind proprietatea si Justitia inseamna, cert, ratarea obiectivului de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

Curtea Constitutionala a admis ieri o parte din exceptiile ridicate de instanta suprema, PSD si PRM la Legile privind reforma Justitiei si proprietatea, judecatorii Curtii urmand sa le transmita Parlamentului pentru reexaminare. Membrii Curtii Constitutionale au decis, dupa ore intregi de dezbateri, asupra celor trei sesizari, pentru care Cabinetul Tariceanu si-a asumat raspunderea, a informat Mediafax. Cei care au invocat neconstitutionalitatea au motivat ca numirea in functii la toate instantele si incetarea mandatelor de conducere actuale de cinci ani incalca principiul neretroactivitatii legii. Ministerul Justitiei a sustinut constitutionalitatea pachetului de legi pentru reglementarea juridica a proprietatii si reforma in justitie, afirmand, printre altele, ca textele propuse nu incalca principiul neretroactivitatii si nici al independentei magistratilor prin reducerea varstei de pensionare. Executivul a aratat ca judecatorii beneficiaza de un regim profesional in care atat nivelul de salarizare, cat mai ales conditiile de pensionare sunt in sensul unei discriminari pozitive, potrivit modificarilor legislative privind reforma justitiei. Conform prevederilor Legii fundamentale, in cazurile de constatare a neconstitutionalitatii legilor de catre Curtea Constitutionala, inainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii Constitutionale.

Emil Boc, presedinte PD: "O invitatie pentru aplicarea clauzei de salvgardare"

Decizia Curtii Constitutionale reprezinta o "lovitura" data reformei sistemului judiciar si constituie o "invitatie" pentru Uniunea Europeana de a aplica clauza de salvgardare in domeniul justitiei, considera liderul PD Emil Boc, intr-o declaratie pentru Mediafax. "Din nefericire, decizia Curtii Constitutionale reprezinta o lovitura data reformei sistemului judiciar pe linia asigurarii independentei Justitiei si amana intrarea in vigoare a intregului pachet legislativ", a apreciat Emil Boc. Potrivit acestuia, punctul de vedere al Curtii Constitutionale constituie si o lovitura impotriva indeplinirii de catre Romania a criteriilor de aderare in privinta independentei Justitiei. "Este o invitatie pentru UE la aplicarea clauzei de salvgardare in domeniul Justitiei", a completat Boc.

Cristian Diaconescu, fostul ministru PSD al Justitiei, a explicat ca procedeul sesizarii neconstitutionalitatii legii se poate repeta la nesfarsit

Fostul ministru PSD al Justitiei, Cristian Diaconescu, ne-a explicat ieri ca, in cazul in care Curtea Constitutionala a gasit ca fiind neconstitutionale aspecte dintr-o lege sau un pachet de legi, sesizate de un partid politic, legea se intoarce in Parlament. "In mod normal, prevederile ridicate in discutie ca fiind neconstitutionale se rediscuta in Parlament. Dar nu legea in ansamblu ci doar aspectele din lege sesizate ca fiind neconstitutionale", a precizat Diaconescu.

Potrivit liderului PSD, exista doua cai de rediscutare a aspectelor din lege gasite neconstitutionale: prin retrimitere la Guvern, insa Guvernul nu isi mai poate asuma inca odata raspunderea pe aceste legi, deci aceasta varianta este mai putin plauzibila sau prin retrimitere in Parlament. Votul asupra legii ulterior modificate de Parlament se va da pe principiul legii organice, adica doua treimi din numarul senatorilor si deputatilor, a mai spus fostul ministru al Justitiei. In cazul in care un partid sau altul va gasi din nou aspecte demne de semnalat, ca fiind contrare cu Legea Suprema, Curtea Constitutionala poate fi sesizata din nou. Potrivit lui Diaconescu, este vorba de un intreg ciclu, care se poate repeta la nesfarsit.

Monica Macovei, ministrul Justitiei: A decis impotriva propriei jurisprudente

"Ma aflu in pozitia ingrata, la nivel de Executiv, sa comentez o decizie a Curtii Constitutionale. Dar o fac dupa ce decizia a fost luata si anuntata de Curte. Urmarea este ca pachetul de legi nu poate merge la promulgare. Curtea a declarat drept neconstitutionale anumite articole si numai acestea vor fi trimise spre rediscutare catre cele doua Camere ale Parlamentului. Curtea Constitutionala a decis insa impotriva propriei jurisprudente. Nu inteleg de ce Curtea a respins ca neconstitutionale prevederile referitoare la organizarea concursurilor pentru ocuparea functiilor. Mie mi s-a spus foarte clar la Comisia Europeana ca ar fi bine sa facem concursuri inainte de elaborarea Raportului de Tara. Am impresia ca a existat o coalizare, chiar nevazuta, dar vizibila doar pentru unii, intre o parte dintre reprezentantii CSM, unde se afla si cei din Curtea Constitutionala care au semnat aceste hotarari."

Cristian Parvulescu, presedinte Pro Democratia: O victorie tactica a PSD

"Decizia Curtii Constitutionale are un caracter personal. In acest caz, Inalta Curte se pronunta asupra unor legi care afecteaza interesele unor judecatori de la Inalta Curte. Repet, decizia are un caracter extrem de personal. Nu stiu daca ea are si o conotatie politica. Sunt multi din structurile Curtii Constitutionale care sunt legati prin relatii de rudenie cu judecatori din Inalta Curte de Casatie si Justitie. Eu cred ca ar fi trebuit sa se gaseasca o formula care sa asigure ca acesti judecatori sa nu se pronunte cand interesele familiale le sunt in joc. Deja, Curtea Constitutionala a respins o serie de articole catalogate drept neconstitutionale. Daca este respins si concursul pentru ocuparea functiilor putem spune ca a fost respins chiar nucleul a ceea ce numim reforma in justitie. Acum articolele in cauza trebuie rediscutate de cele doua Camere ale Parlamentului. Una este rediscutarea articolelor intr-o sesiune extraordinara si alta discutarea lor in septembrie. In aceasta din urma situatie ne aflam in pericolul de a fi reactualizata clauza de salvgardare. Oricum, vorbim despre o victorie tactica a PSD. (...) Cred ca putem discuta despre existenta unei anumite temeri: temerea de a pastra anumite functii de conducere in structurile justitiei."

Nicolae Vlad Popa, senator PNL: Curtea si-a dat arama pe fata

"Curtea Constitutionala si-a dat arama pe fata. Este o Curte grav politizata, cu numerosi fosti membri PSD sau PDSR. Curtea e condusa tot de Ğeiğ."

Peter Eckstein Kovacs, senator UDMR: Cum va aprecia UE acest fault?

"Ce pot sa mai spun? Este o decizie a Curtii Constitutionale care se aplica. Ceea ce este deosebit de grav, insa, este ca acest pachet de legi nu intra in vigoare. Sa ne gandim mai departe. Cei care convoaca Parlamentul sunt presedintii celor doua Camere, care sunt de la PSD. Apoi, ne intrebam, cum va aprecia Uniunea Europeana acest fault? Cred ca obiectile au fost selectate cu grija, pentru a face imposibila reforma in justitie." (O.B.)

APADOR-CH: S-ar putea schimba in rau "tonul" raportului de tara

Aplicarea reformei in justitie se va prelungi foarte mult, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, fapt ce ar putea schimba in rau "tonul" raportului de tara in legatura cu progresele sistemului judiciar romanesc si ar putea intarzia aderarea la UE, apreciaza reprezentantii APADOR-CH. "E clar ca se va lungi foarte mult procesul de reformare a sistemului judiciar, iar asta va da extrem de prost la raportul de tara pe partea de Justitie, neputandu-se implementa reformele prevazute de legile care astazi (miercuri, n. red.) au fost intoarse la Parlament", a declarat, pentru Mediafax, Diana Calinescu, reprezentant al Asociatiei Pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH). Calinescu a atras atentia asupra faptului ca nici prevederile "cu adevarat reformatoare" cuprinse in pachetul contestat la Curtea Constitutionala nu vor putea fi aplicate si implementate pana la raportul de tara, fapt ce va dauna calendarului stabilit pentru evitarea activarii clauzei de salvgardare.

PSD va respecta decizia Curtii Constitutionale

PSD va respecta avizul pe care Curtea Constitutionala il va da in legatura cu sesizarea privind neconstitutionalitatea pachetului legislativ privind reforma Justitiei si proprietatea, pe care Executivul si-a asumat raspunderea in Parlament. "Indiferent care va fi decizia Curtii Constitutionale, noi o vom respecta. O decizie a unei instante judecatoresti trebuie respectata si pusa in aplicare", a declarat ieri purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. Liderul PSD s-a aratat deranjat de modul in care reprezentantii statului au incercat in mod anticipativ, prin declaratii publice, sa influenteze decizia Curtii Constitutionale intr-un sens sau in altul.

"Ar fi necesar ca pe viitor sa invatam un anumit gen de comportament nu numai european, ci si civilizat, si anume sa ne respectam institutiile statului, sa aplicam deciziile care le iau, incercand totodata sa le ajutam si sa imbunatatim modul de functionare al acestora", a adaugat Diaconescu. Intrebat daca a primit raspuns la scrisorile transmise comisarului european Franco Fratini in legatura cu pachetul legislativ privind justitia si proprietatea, Adrian Nastase a spus, la randul sau, ca aspectele semnalate au intrat in evaluarile generale care se fac la nivelul Comisiei Europene. "Chiar daca se va merge pe aceasta solutie, sunt convins ca data viitoare cand o sa fim noi la putere nu o sa ceara nimeni ca justitia sa iasa de la guvern si sa ajunga inapoi la CSM", a mai spus liderul executiv al PSD.