Cine este Klaus Johannis, primarul Sibiului care a acceptat sa candideze pentru functia de premier?
Klaus Johannis a absolvit studiile de fizica la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. Dupa terminarea facultatii a fost mai intai profesor de fizica la Liceul Samuel von Brukenthal din Sibiu. Dupa 1989 a devenit inspector scolar general adjunct iar apoi inspector scolar general al judetului Sibiu.

In anul 2000 Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) a decis sa participe cu un candidat propriu la alegerile de primar al municipiului Sibiu si l-a desemnat in aceasta pozitie pe Klaus Johannis. In anul 2000 Klaus Johannis a fost ales primar in al doilea tur de scrutin. In anul 2004 a fost reales ca primar cu 88,7% din voturi. La alegerile locale din 2008 a castigat si al treilea mandat de primar, intrunind 83,2% din optiuni.

A initiat numeroase contacte cu investitori straini si cu oficiile Uniunii Europene. Sub angajamentul sau, Sibiul a fost numit Capitala Europeana a Culturii pentru anul 2007 (impreuna cu Luxemburg).

Este presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania si senator de onoare al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. La data de 28 decembrie 2007 i-a fost conferit Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler.

Sub conducerea lui Johannis, Sibiul a renascut, in ultimii 9 ani, acesta devenind o adevarata Capitala Europeana. Daca am descifra reteta lui Johannis am intelege exact unde gresesc toti ceilalti politicieni si am intelege ce ar trebui sa cautam cand cantarim candidatii la piata. Ingredientele formulei "Johannis" au fost evaluate dupa cinci criterii: calitati manageriale, abilitati de politician, vizionarism, interactiunea cu oamenii si moralitate.

Johannis este tipul primarului modest, care "tace si face". Sibienii l-au vazut intotdeauna drept primarul modest, care, uneori, vine la serviciu cu bicicleta.

Sibiul este primul oras din Romania care si-a construit un brand in Europa. Potrivit EvZ, de noua ani, cele 12 puncte ale reformei locale ii intretin farmecul printre alegatori. "A facut strazi si reparatii", "a adus investitori straini", "a remobilizat turismul", "se pastreaza curatenia", "se asculta pasul cetateanului", "parcari civilizate".

Ramane acum de vazut ce va zice si Traian Basescu in urma intalnirii cu neamtul de la Sibiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.