Senatorii PDL cer suspendarea din functie a presedintelui Senatului, Mircea Geoana, acuzandu-l pe acesta ca a incalcat prevederile articolului 40 din Regulamentul sedintelor comune pentru ca a votat de doua ori, articol pe care democrat-liberalii il contesta la Curtea Constitutionala.
Democrat-liberalii il acuza pe presedintele Senatului, Mircea Geoana, ca a votat de doua ori in cadrul sedintei Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului, care s-a desfasurat in 7 octombrie, atunci cand conducerea Parlamentului a decis trimiterea la Comisiile juridice a scrisorii presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui referendum pe tema instituirii unui Parlament unicameral care sa aiba maximum 300 de parlamentari. De altfel, liderul PSD mai este acuzat si pentru ca a incalcat prevederile Regulamentului si Constitutiei atunci cand a supus la vot trimiterea scrisorii la comisii, desi Constitutia l-ar fi obligat sa inscrie scrisoarea cu prioritate pe ordinea de zi a sedintei plenare a Parlamentului, transmite NewsIn.

Senatorul PDL Gheorghe Birlea, presedinte al Comisiei comune pentru Statut, a semnat o scrisoare adresata Biroului Permanent in care prezinta pe larg aceste acuzatii si cere sa i se interzica lui Geoana sa participe la lucrarile Senatului pe o perioada de 30 de zile. Birlea isi sprijina acuzatiile pe stenograma sedintei din 7 octombrie in care presedintele Camerei, Roberta Anastase a refuzat sa supuna la vot trimiterea scrisorii presedintelui Basescu la comisiile juridice mentionand ca este neconstitutional, aceasta sarcina asumandu-si-o Geoana.

PDL sustine ca propunerea de trimitere a fost respinsa initial intrunind 12 voturi favorabile, zece impotriva si doua abtineri. "Domnul Mircea Dan Geoana a anuntat ca propunerea a fost aprobata. Ulterior, domnul presedinte Geoana a revenit, spunand:
„N-a trecut nici asta”. Din sala, domnului presedinte Geoana i s-a sugerat ca votul sau ar fi decisiv. Dand dovada de necunoasterea dispozitiilor regulamentare si profitand abuziv de situatia creata, Mircea Geoana si-a mai exercitat o data votul, desi si-l exprimase, valabil, anterior!", se arata in textul sesizarii senatorilor democrat-liberali.

PSD: Acuzatiile sunt fara temei


Purtatorul de cuvant al campaniei prezidentiale a PSD, Victor Ponta, a declarat luni ca sesizarea PDL impotriva presedintelui Senatului, Mircea Geoana, este fara temei si nu este de competenta CCR, sustinand ca democrat-liberalii au pus "doar corijentii la Drept sa faca sesizari".

"Din pacate in ultimul timp PDL pune doar corijentii la Drept sa faca sesizari, daca era evident ca sesizarea motiunii la CCR nu avea nicio sansa pentru ca nu avea niciun temei, la fel de evident este pentru orice student la drept ca nu poti sa-l reclami pe seful Birourilor Permanente pentru o decizie luata de Birourile Permanente. Mircea Geoana nu a facut altceva decat sa conduca cele doua Birouri Permanente in conditiile in care Roberta Anastase, din incompetenta si frica, a refuzat sa indeplineasca aceasta sarcina", a declarat Ponta.

Intrebat despre solicitarea democrat-liberalilor de santionare a lui Geoana pe acelasi articol ca in cazul sesizarii PSD si PNL impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, Ponta a declarat ca este vorba de situatii cu totul diferite. "Spre deosebire de ei noi avem o fapta concreta comisa de Roberta Anastase si avem si juristi capabili sa faca o sesizare la modul serios, ei nu au nicio fapta si nici nu sunt in stare sa cunoasca textele de lege. Categoric nu exista posibilitatea sesizarii CCR in cazul lui Mircea Geoana, nu e de competenta Curtii ce decizie ia Biroul Permanent", a mai sustinut Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.