Multi politicieni l-au acuzat pe presedintele Traian Basescu inca de la inceputul anului ca si-ar face campanie electorala pe banii statului, cu numeroasele sale deplasari prin tara.
Dupa ce zvonurile unei candidaturi s-au dovedit a fi realitate, multa lume a inceput sa se intrebe cat au costat toate deplasarile prezidentiale din acesti ultimi ani. Cat ne-au costat baile de multime ale lui Traian Basescu? Ei bine, Cotidianul a facut un calcul aproximativ al costurilor de campanie pe bani statului si a ajuns la colosala suma de 6.000.000 euro.

"Aici sunt banii dumneavoastra"

6.000.000 de euro au dat romanii din buzunare, de la inceputul acestui an, cu ocazia chermezelor cu iz electoral la care a fost invitat - cu precadere de primarii Partidului Democrat Liberal - presedintele Romaniei, Traian Basescu.

La cele 6.000.000 de euro - in care Cotidianul a calculat costul organizarii marilor adunari populare portocalii (5.000.000 de euro) si inchirierea avioanelor si a elicopterelor prezidentiale (1.000.000 de euro) - se adauga si costul urias al deplasarii trupelor de protectie - intre 50 si 100 de persoane pentru un singur drum - cu toate ingredientele aferente: combustibil pentru suitele de autoturisme, ore suplimentare, diurne etc.

In 40 din cele peste 50 de deplasari in tara, de la inceputul anului, in care seful statului roman a folosit elicopterul, costul mediu a fost de 12.000 de euro pentru un drum. Rezulta de aici un cost total doar al deplasarilor cu elicopterul de aproximativ 500.000 de euro.

Costurile deplasarilor externe, al caror scop principal a fost intr-o buna masura acela de a facilita intalniri cu romanii rezidenti acolo au fost de circa 650.000 de euro. Adica 13 deplasari a cate 50.000 euro fiecare.

Pentru calculul costurilor chermezelor populare cu iz electoral Cotidianul s-a ghidat dupa alocatiile afisate pe site-ul Ministerului Turismului, de 500.000 de lei noi pentru o astfel de sarbatoare. S-a inmultit aceasta suma cu 40 din cele peste 50 de destinatii prezidentiale si totodata sarbatori portocalii si a rezultat un total de 20.000.000 de lei noi, adica aproximativ 5.000.000 de euro.

Cititi mai multe despre cheltuielile prezidentiale de campanie in Cotidianul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.