Deputatii au comemorat, joi, evenimentele Holocaustului in cadrul unei sesiuni solemne, mai multi parlamentari vorbind, in fata unei sali aproape goale, despre cauzele tragediei, sutele de mii de victime, dar si despre nevoia de combatere a rasismului manifestat in prezent fata de romi.
Presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase a subliniat importanta acestui moment, aratand ca, pe langa comemorarea victimelor Holocaustului, este nevoie de evidentierea radacinilor si cauzelor istorice ale tragediei si de reafirmarea angajamentului de a combate rasismul si a subliniat ca minoritatea roma este inca supusa discriminarii.

"In estimarile cele mai avizate, autoritatile romane din perioada celui de-al doilea razboi mondial sunt responsabile de moartea a intre 280.000 si 380.000 cetateni romani si ucrainieni, marea majoritate etnici evrei si romi. Alti 135.000 etnici evrei au fost ucisi in teritoriile romanesti anexate temporar in actiuni ale autoritatilor maghiare din acea perioada (...) Faptul ca aceste evenimente au avut loc intr-o perioada nefasta a istoriei europene, la comanda unor regimuri politice nationale autoritare si poate la investigarea reichului nazist, este irelevant si nu atenueaza gravitatea morala a faptelor", a spus Anastase in discursul sau, transmite NewsIn.

Ea a subliniat ca sesiunea solemna a Parlamentului este importanta in primul rand pentru ca permite comemorarea victimelor acestei tragedii. "Insa trebuie sa ne folosim de acest prilej pentru a scoate din nou in evidenta radacinile si cauzele istorice ale Holocaustului: rasismul, xenofobia, intoleranta, antisemitismul si sa ne reafirmam angajamentul de a combate formele in care se manifesta astazi in societatea romaneasca", a punctat Anastase.

Presedintele Camerei a atras atentia ca exista inca discriminare, atitudini xenofobe si rasiste in ceea ce priveste minoritatea roma. "Experienta ultimilor ani a Romaniei, dar si altor state europene, ne arata ca minoritatea roma continua sa se confrunte cu discriminare si lipsa de oportunitati egale. Este cu atat mai grav, cu cat responsabilitatea apartine mai mult decat unui guvern, unui sistem legislativ sau tari. Ea apartine unei mentalitati raspandite pe intreg continentul si se manifesta similar in aproape toate tarile europene", a declarat democrat-liberala.

La randul sau, reprezentantul minoritatii evreiesti in Parlament, Aurel Vainer, supravietuitor al Holocaustului, a facut apel la parlamentari sa militeze pentru inlaturarea xenofobiei, antisemitismului si propovaduirea curentelor legionare antisemite, dar sa si maresca indemnizatia acordata supravietuitorilor evenimentelor tragice.

In plus, Vainer si-a exprimat regretul ca, si in prezent, in Romania mai exista evenimente cu caracter antisemit, cum ar fi vandalizarea cimitirului evreiesc din Capitala. "Din pacate reactia autoritatilor nu este cea dorita. Dau o nota buna Parlamentului, pentru ca a inceput procesul de asumare prin recunoasterea celor intamplate-acordarea de indemnizatii supravietuitorilor Holocaustului. O sa am rugamintea sa fiti de acord sa marim aceasta indemnizatie, ca sa nu mai avem o discriminare fata de detinutii politici. Sa fim un factor favorizant pe plan legislativ pentru combaterea rasismului, antisemitismului, xenofobiei", a mai spus deputatul minoritatilor.

Rromii inca sufera

Deputatul Nicolae Paun, reprezentantul minoritatii rome in Parlament, a sustinut ca, spre deosebire de comunitatea evreiasca, romii sunt inca discriminati si nu li s-a facut dreptate pentru suferintele celor 25.000 de romi deportati in Transnistria de catre autoritatile romane. "Foarte multi profesori, doctori, ingineri si ziaristi de marca au alimentat ideea exterminarii minoritatilor evreiesti si rome considerandu-le doua rusini ale Europei. Etnicii evrei au fost apoi ajutati, pe buna dreptate, sa-si creasca copiii, in vreme ce noi... Si ce daca? Si ce daca v-am deportat? Si ce daca apoi a urmat prigoana comunista si am incercat sa va asimilam si sa va pierdeti cultura? Si ce daca?", a spus Paun referindu-se la lipsa reparatiilor fata de comunitatea roma.

Paun a amintit amprentarea romilor de catre autoritatile italiene, incendierea caselor romilor din Hadareni, Bolintin Vale si Bolintin Deal ca dovezi ale nedreptatilor pe care le sufera romii in continuare. De asemenea, deputatul a deplans lipsa de interes a colegilor sai din Camera Deputatilor fata de sesiunea solemna dedicata comemorarii Holocaustului. "Probabil ca, daca era vorba de o motiune de cenzura, sala era mai plina", a mai spus Paun.

La randul sau, ambasadorul SUA la Bucuresti Mark Gitenstein a amintit de cuvintele lui Elie Wiesel, care spunea ca "nu toate victimele au fost evrei, insa toti evreii au fost victime". Gitenstein a adaugat ca este un privilegiu pentru el sa participe la ceremonia organizata de Parlament, atat in calitate de american, de evreu-american, dar si in aceea de evreu roman-american, dat fiind faptul ca strabunicul sau s-ar fi nascut la Braila. "Este un moment de profunda autodescoperire", a subliniat Gitenstein. El a adaugat ca este nevoie de curaj pentru a infrunta trecutul. "Noi in Romania admiram ce faceti voi in Romania", a mai spus Gitenstein, facand referire la inaugurarea Memorialului Victimelor Holocaustului in Romania, ansamblu aflat la intersectia strazilor Anghel Saligny, Mihai Voda, Ion Brezoianu si Lipscani din Capitala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.