Senatorii si deputatii s-au intrunit joi in sedinta comuna, la inceputul reuniunii PDL cerand mai intai schimbarea ordinii de zi si apoi trimiterea motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei" la comisiile juridice pentru a analiza daca demersul de depunere al acesteia este constitutional.
Presedintele de sedinta, democrat-liberalul Ioan Oltean a anuntat ca, din totalul de 471 de parlamentari, sunt prezenti 280. Sedinta a debutat cu interventia liderului grupului PDL Mircea Toader, care a solicitat ca citirea motiunii de cenzura sa fie al doilea punct pe ordinea de zi, nu primul, cum s-a decis in sedinta Birourilor Permanente reunite de miercuri. Toader a cerut ca votarea noului Consiliul de Administratie al BNR sa fie prima chestiune transata.

Viceliderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Aura Vasile, a amintit ca, in urma cu cateva zile, referindu-se la citirea raportului Udrea, Toader spunea ca ordinea de zi se decide de citre liderii de grup, deci nu poate fi modificata in plen.

Viceliderul grupului PNL al Camerei, Eugen Nicolaescu, a solicitat sa se treaca la vot, propunerea lui Toader, fiind neregulamentara. In final, supusa la vot, propunerea liderului PDL a fost respinsa. "Cate voturi impotriva? Mi se spune ca 322! Eu sunt convins ca ati vrea sa spuneti ca sunteti 322, dar nu sunteti", a glumit Oltean, referindu-se la numarul parlamentarilor care au votat pentru suspendarea lui Traian Basescu.

Inainte de citirea motiunii, Ioan Oltean a intervenit la microfon, propunand trimiterea la comisiile juridice reunite a textului motivand ca parlamentarii nu mai au dreptul de a initia alta motiune de cenzura deoarece au depus una in cazul asumarii raspunderii Guvernului, acum cateva saptamani. Oltean a invocat articolul 113 din Constitutie, spunand ca daca motiunea de cenzura a fost respinsa deputatii si senatorii nu mai pot initia o motiune de cenzura, cu exceptia situatiei de asumare a raspunderii. "Aceasta motiune nu poate fi sustinuta azi (joi, n. red.). Eu as propune sa trimitem textul comisiilor juridice reunite, de altfel, nu va fie frica, Guvernul Boc nu pica, pentru a verifica daca conditiile de constitutionalitate sunt reunite", a spus Oltean, declaratia lui fiind primita cu vociferari din sala.

PDL a scapat...deocamdata

Fiindca pedelistii nu au reusit sa amane citirea motiunii, au decis sa iasa din sala pentru a suspenda sedinta, din lipsa de cvorum.
Textul motiunii de cenzura PNL si UDMR este sustinut de 123 de semnaturi, dupa cum reiese din documentele puse la dispozitie de catre initiatori.

Din partea grupului deputatilor PSD+PC, au semnat Tudor Ciuhodaru, Mircea-Gheorghe Draghici, Radu Costin Vasilica, Mihai Cristian Apostolache, Ion Burnei, Marian Ghiveciu, Ioan Sorin Roman.

Deputatii PDL Cristian Boureanu si Ioan Oltean au declarat joi ca, prin plecarea senatorilor si deputatilor democrat-liberali, nu se mai intruneste cvorumul pentru a se continua sedinta de plen reunit in care trebuia sa se citeasca motiunea de cenzura a opozitiei.

"Am iesit din sala ca urmare a deciziei grupurilor PSD UDMR de a interpreta in mod eronat Constitutia si Regulamentul care spun foarte clar ca deputatii care au mai semnat o motiune de cenzura in aceeasi sesiune nu pot semna o motiune de cenzura decat in cazul in care exista o asumare a raspunderii. Avand in vedere ca cei de la PSD si PNL fac abuz de majoritate si interpreteaza Constitutia dupa cum doresc, am decis sa parasim sala. Daca au cvorum, vor citi motiunea, dar din ce am vazut conform prezentei dinainte de sedinta, nu exista cvorum dupa retragerea senatorilor si deputatilor PDL, nu va fi citita, va fi citita la o sedinta ulterioara", a declarat deputatul, dupa ce parlamentarii PDL au parasit sala.

Ioan Oltean a spus si el ca pentru citirea motiunii este nevoie de prezenta a cel putin 236 de parlamentari. Aceasta sedinta este una solemna, nu se compara cu citirea unor declaratii politice, de aceea este nevoie de cvorum, a argumentat el. Oltean a spus ca in acest moment PDL a cerut intalnirea liderilor de grup pentru a se iesi din "impasul" provocat de iesirea PDL din sala. Oltean a mai sustinut ca in acest moment, din cauza lipsei cvorumului, nu se poate vota nici CA al BNR.

Din partea grupului deputatilor PNL, au semnat 60 de deputati liberali, mai putin Neculai Rebenciuc. Dintre senatorii PNL, au semnat toti cei 26 care au ramas afiliati grupului, mai putin Tiberiu Prodan, care si-a anunatat luni plecarea la PDL.

In ceea ce-i priveste pe reprezentantii UDMR, cel care nu a semnat motiunea de cenzura, desi numele lui apare pe lista de sustinatori, este senatorul Albert Almos, care a declarat pentru NewsIn ca este plecat in strainatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.