Liberalii ar putea decide maine, in cadrul Delegatiei Permanente, schimbarea unor ministri. Asta, pentru ca, pe ordinea de zi stabilita in sedinta Biroului Permanent Central de marti se afla, printre altele, un punct privind evaluarea membrilor cabinetului, propusi de PNL.

Tot pe ordinea de zi se afla si propunerea de sanctionare a deputatilor liberali care au votat alaturi de PSD precum si validarea alegerilor din judetele cu probleme. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a anuntat ieri ca deputatii Traian Dobre, Dragos Ujeniuc, Petre Ungureanu si Zamfir Gabriel vor primi atentionare in scris pentru "balbaiala" din Comisia juridica.

Cei patru deputati au votat alaturi de PSD la legea privind spalarea banilor, si nu au sprijinit varianta Guvernului in privinta monitorizarii tranzactiilor imobiliare mai mari de 15.000 de euro. Aceasta reglementare este cuprinsa in legea privind prevenirea si combaterea spalarii banilor. Deputatii PNL au votat in favoarea propunerii PSD, care ridica aceasta limita la 50 de mii de euro. A fost nevoie de interventia ministrului Justitiei, Monica Macovei si a presedintelui PNL pentru ca varianta Guvernului sa fie votata de Comisie.

Initial, majoritatea membrilor comisiei adoptasera un amendament al deputatului PSD Ioan Timis, prin care suma minima care trebuia declarata era stabilita la 50.000 de euro. Amendamentul sau a fost votat dupa ce membrii comisiei au respins un amendament al deputatului PNL Petre Ungureanu, prin care plafonul ar fi urmat sa fie de 100.000 de euro. Propunerea deputatului liberal a determinat protestul ministrului Justitiei, care a exclamat ca nu ii vine sa creada ce aude. Tot in sedinta de maine a Delegatiei Permanente, ministrii PNL vor prezenta rapoartele de activitate la sase luni de la preluarea mandatului.

"Vor fi dezbatute informatiile prezentate de ministrii liberali, iar daca in cazul vreunuia dintre ei vor exista nemultumiri si neincredere, se va supune la vot mentinerea sprijinului politic", a precizat Nicolaescu. In ciuda zvonurilor ca cel putin doi dintre ministrii PNL ar trebui sa se simta amenintati de o eventuala remaniere, este vorba aici de Ionut Popescu si Mircea Cinteza, purtatorul de cuvant al formatiunii sustine ca nici unul dintre membrii liberali ai cabinetului nu sunt in pericol. Pe de alta parte insa, el a recunoscut discutiile din interiorul partidului care il vizeaza pe Ministrul Finantelor.

"Exista mai multe pareri in ceea ce il priveste pe Ionut Popescu , iar acestea vor fi discutate in Delegatia permanenta" a spus Nicolaescu. El a mai spus ca aceste discutii si evaluari vor avea loc intrucat au trecut sase luni de la inceperea activitatii membrilor actualului Executiv.O alta problema care va cadea in grija Delegatiei Permanente este validarea alegerilor din filialele locale, unde rezultatele alegerilor pentru sefia organizatiilor locale au fost contestate.

Este vorba despre filialele PNL Bacau si Prahova. Curtea de Onoare si Arbitraj a partidului va analiza contestatiile iar Delegatia permanenta va decide in consecinta, a mai spus Nicolaescu. Inaintea sedintei BPC de marti Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, a venit la sediul central al partidului pentru a contesta noua conducere a filialei bacauane. El a pierdut alegerile in favoarea lui Ioan Chiriac iar acum sustine ca au fost fraudate.

La Prahova situatia este similara. O parte din membrii acestei filiale contesta legalitatea votului care l-a reinstaurat pe Dinu Patriciu la sefia organizatiei. Ei sustin ca Patriciu nu a intrunit numarul necesar de voturi, pentru a fi ales presedinte conform statutului. In aceasta situatie a mai spus purtatorul de cuvant al PNL, Biroul Permanent Central a solicitat Curtii de Arbitraj sa faca o interpretare a statutului despre cum s-au realizat alegerile din filiala PNL Prahova.

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.