Seful statului a apreciat ieri, intr-un interviu acordat, in exclusivitate, pentru radio BBC ca o separare a celor doua formatiuni ale Aliantei DA nu este o solutie.

Basescu a insistat ca tentatia de a spune acum ca PD e mai tare decat PNL este gresita si a atras atentia asupra faptului ca cele doua partide trebuie sa-si respecte angajamentul si Protocolul pe care l-au semnat. Presedintele a estimat ca subiectul alegerilor anticipate nu mai poate fi abordat decat, poate, dupa Raportul de tara al Comisiei Europene. Redam fragmentul din interviul BBC privind opiniile sefului statului referitoare la Alianta DA.

"Daca, pe data de 6 iulie, Curtea Constitutionala respinge acest pachet legislativ spuneti ca putem pune punct integrarii la termen in UE. Dar exista si un calendar intern. Sa insemne acest lucru si pasi mari catre alegeri anticipate?

Nu. In momentul de fata, neajungandu-se la un consens in interiorul Aliantei cu privire la alegerile anticipate, ar fi prea tarziu ca subiectul sa mai fie abordat de acum inainte. Probabil dupa raportul de tara al Comisiei Europene se va mai putea relua subiectul.

Daca se respinge acest pachet legislativ, va fi o criza majora pentru Guvernul Tariceanu si pentru intreaga administratie. Oricum, in momentul de fata, fiind la stadiul la care nici o decizie nu e luata in interiorul Aliantei, avem obligatia sa impingem lucrurile, in orice conditii, pana la Raportul de tara, indiferent care va fi pozitia Curtii Constitutionale. Presedintele PD, Emil Boc, spunea in 12 iunie: "ar fi ideal sa castigam alegerile anticipate sau la termen, sa fim partidul care coordoneaza scena politica romaneasca. Domnul Boc nu se referea la Alianta. Vedeti fostul dv. partid incercandu-si norocul de unul singur?

Cred ca ar fi o mare greseala si o mare eroare politica ruptura si mersul separat in alegeri anticipate. Solutia corecta, din punct de vedere politic, este Alianta impreuna, in eventuale alegeri anticipate. Nu mi se pare ca o separare a celor doua partide ar fi, in momentul de fata, o solutie, iar din punct de vedere politic nici macar nu trebuie facuta constructia pe anticipate duse separat, pentru ca aceste doua partide au un protocol cu valabilitate pana in 2008, prin care sunt legate unul de altul.

Tentatia de a spune acum ca PD-ul e mai tare decat PNL-ul este gresita. In mesajul pe care eu l-am dat Conventiei Partidului Democrat a existat un pasaj extrem de clar in care sustineam ca cele doua partide sa-si respecte angajamentul si Protocolul pe care l-au semnat pana in 2008. In analiza mea, ca om politic, cele doua partide nu au dreptul sa se desparta inainte de alegerile legislative din 2008, daca atunci vor fi alegerile la termen."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.