Dintre scenariile fierbinti ale momentului, cel mai spectaculos, dar si cel mai plauzibil, este cel legat de urmatoarea miscare pe care o pregateste Traian Basescu: renuntarea la o noua candidatura in favoarea unei personalitati relativ "depolitizate", suficient cit sa atraga voturi din zone pe unde actualul sef al statului nu mai are succes.
Potrivit Inpolitics, Traian Basescu este constient de inevitabilul colaps institutional, dupa retragerea PSD de la guvernare, si totodata si caderea lui in sondajele prezidentiale. Din acest motiv se speculeaza ca presedintele pregateste o noua bomba politica: anuntarea retragerii din cursa prezidentiala si inaintarea unui nou candidat, tanar, diplomat si independent: Mihai Razvan Ungureanu (directorul SIE) - cu sustinerea PDL.

Ungureanu, fost liberal, detine toate atuurile pentru functia de presedinte si ar reprezenta astul din maneca lui Basescu pentru alegeri. Avantajele acestuia: e prea putin perceput ca politician, mai degraba ca diplomat, are un aer intelectual (aduce cu Isarescu), e sobru, vorbeste limbi straine, nu chefuieste la Golden Blitz, e agreat de americani, dar, mai ales, de o parte a electoratului liberal. Si ar avea si importanta binecuvintare a serviciilor.

Pretul "tranzactiei": fotoliul de premier pentru Basescu

Surse din PDL afirma, pentru Inpolitics, ca Traian Basescu e de mai multa vreme in cautarea unei personalitati cu aer de independent pe care sa-l sustina in alegeri, dar a fost refuzat de mai multe nume grele. Pretul sustinerii nu e, nici el, marunt: viitorul presedinte trebuie sa ii ofere garantii ferme lui Basescu legat de faptul ca il va numi premier dupa alegeri, lucru pe care Ungureanu l-ar putea accepta.

Potrivit lui Ovidiu Zara, acest scenariu de inlocuire a lui Basescu cu Ungureanu exista pe masa PDL inca din luna mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.