Presedintele Traian Basescu a declarat marti la Targu Mures ca este necesara stoparea colonizarii statului de catre partidele politice, spunand ca deciziile pentru tara trebuie luate la Guvern, si nu la sediile partidelor.
"Este condamnabil locul de unde se iau deciziile. Vedem la televizor ca la sfarsitul sedintelor la partide politicienii ies cu declaratii si spun ca au decis ca Guvernul trebuie sa faca... Partidele nu pot substitui statul. Imi amintesc ca un anumit partid stabilea acum trei ani, la sediul sau, retragerea trupelor din Irak", a declarat Traian Basescu, la dezbaterea cu tema „Romania in anul 2020 - perspective de viitor” , organizata de Fundatia Konrad Adenauer, transmite NewsIn.

Traian Basescu a vorbit si despre Parlamentul unicameral, spunand ca "un Parlament unicameral va fi mai puternic si chiar daca clasa politica va fi vaduvita de o treime dintre parlamentari". "Eu sustin Parlamentul unicameral si doresc ca romanii sa se pronunte prin referendum, insa de prea multe ori nu intelegem cata putere are electoratul. Stiu ca romanii doresc o reforma a clasei politice, dar, daca va fi acelasi absenteism ca la referendumul pentru votul uninominal ma tem ca asta poate afecta si increderea politicienilor", a declarat presedintele.

Referindu-se la modificarea Constitutiei, seful statului considera ca legea fundamentala este perfectibila. "Avem o Constitutie care are principii bune, dar care nu are mecanisme viabile de rezolvare a crizei, in special a celei politice", a mai spus Basescu.

Traian Basescu a amintit de ezitarile din perioada anilor '90 si considera ca de acolo provine intarzierea dezvoltarii Romaniei. "Pacatul originar il gasim in 1990, cand s-a lansat ideea democratiei originale. Cand toate tarile si-au definit tinta catre Vest, Romania a ezitat. Romania a ezitat intre Est si Vest si era cu un pas in urma celorlalte tari. Am convingerea ca putem recupera acest lucru", a mai spus el.

Seful statului a trecut in revista si cateva lucruri care ar putea reduce intarzierile reformei statului si a amintit cateva dintre ele. "In primul rand, disparitia retelelor de asistati pe care le construiesc primarii, pentru a le transforma in masa electorala", a spus Basescu, care a amintit si de cei care s-au pensionat fraudulos, facand astfel ca numarul pensionarilor pe caz de invaliditate sa ajunga la 800.000, fata de 200.000 cat erau in 1990.

Presedintele Traian Basescu si-a inceput discursul cu prezentarea propriului CV, in care a vorbit depsre familia lui si studiile pe care le are. "In ultima perioada, in spatiul public s-a pierdut identitatea mea, asa ca vreau sa-mi prezint CV-ul", a spus seful statului, dupa care a citit CV-ul sau, in care, printre altele, scria ca a comandat cea mai mare nava a tarii si ca are "doua fete, ambele nemaritate, desi una a incercat".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.