Seful statului a propus, cu putin timp in urma, spre mediere, doua solutii menite "sa inchida gura" celor doua partide aflate in razboi: fie numirea unui ministru independent, fie numirea unuia din opozitie.
"Am cerut presedintilor ca la intalnirea, pe care sper sa o organizeze, a coalitiei sa aiba in vedere doua solutii care pot sa indeparteze suspiciunea supra capacitatii ministerului de Interne de a organiza alegeri nefraudate si libere. Cele doua soltii propuse de mine pentru a se diminua orice supiciune de fraudare:
  • 1. Sa cada de acord asupra unei persoane care este neutra din punct de vedere politic pentru MAI – acest lucru reclama o hotarare a parlamentului si nu ar mai putea fi realizata prin simpla remaniere.
  • 2. Pentru a <inchide gura> celor doua partide (PSD-PDL) in privinta fraudei propun desemnarea unui ministru care sa provina din opozitie- daca vor accepta aceasta solutie, amandoua partidele se vor linisti. – si eu am facut acelasi lucru. Atat la SRI si la SIE am desemna lideri din opozitie", a transmis presedintele Basescu.

Seful statului i-a criticat pe cei doi lideri politici pentru orpirea dialogului si corespondenta prin presa, metoda prin care acestia au reusit sa discrediteze ministerul de Interne si angajatii acestuia. "Mi se pare nepermisa suspendarea dialogului, de ieri dimineata, de la exprimarea revocarii, cele doua partide nu au mai discutat ci au corespondat prin presa preferand sa utilizeze jignirea. Cel mai grav este neincrederea pe care cele doua partide o transfera populatiei. Neincredere cu privire la capacitatea ministerului de Interne de a fi organizator al alegerilor prezidentiale", a declarat Basescu.

Presedintele le-a solicitat lui Geoana si Boc sa organizeze cat mai repede o intalnire a Colaitiei pentru a solutiona criza politica si le-a transmis acestora ca nu trebuie amplificata astfel criza economica. :Sunt un am care provine dintr-un partid, am condus un partid, si stiu la ce presiune sunt supusi liderii atunci cand vine vorba de orgolii. Dar sunt de parere ca acum liderii celor doua partide trebuie sa controleze orgoliile. Atunci cand premierul nu mai doreste un ministru in echipa e clar ca remanierea trebuie sa aiba loc. Nu ma grabesc inca si las ambele partide sa discute si sa ia o decizie", a declarat Traian Basescu.

In opinia presedintelui, propunerea interimatului (Vasile Balaga, n. red.) poate accentua neincrederea populatiei si astfel se declara impotriva ei.

"Basescu e ipocrit"

"Decizia presedintelui e ipocrita", a declarat Mircea Geoana in urma intalnirii de la Cotroceni. "In clipa in care vicepremierul e indepartat brutal e clar ca atat Emil Boc cat si Traian Basescu au rupt in mod voit Coalitia", a incheiat liderul PSD care nu pare sa se lase convins de un compromis de dragul pacii politice.

In replica la propunerea presedintelui de a alege un ministru independent la Interne, Geoana a precizat ca in acest caz si premierul ar trebui schimbat cu unul independent. Liderul PSD a mai pus ca el crede ca presedintele Traian Basescu este deja hotarat sa procedeze la remanierea lui Dan Nica, ceea ce va echivala cu ruperea protocolului.

Opozitia nu se amesteca in "farsa presedintelui"

Crin Antonescu a declarat ca singura solutie in acest moment este ca Traian Basescu sa convoace consultari cu partidele pentru a conveni asupra unui Guvern de tehnicieni,iar in legatura cu oferta ca ministrul de Interne sa fie de la opozitie,liderul PNL a spus ca partidul sau nu se va amesteca.

"Eu sper ca nimeni sa nu indrazneasca sa ne contacteze, pentru ca noi nu jucam in farsa lor. Singura solutie pentru care PNL isi va da concursul este un guvern de tehnocrati cu un premier agreat de toate partidele", a spus presedintele PNL. Antonescu a mai spus ca liberalii nu vor propune pe nimeni la ministerul de Interne, pentru ca PNL nu doreste sa se amestece. Liderul liberal a spus ca toata responsabilitatea pentru criza politica ii apartine lui Traian Basescu.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat marti, pentru NewsIn, ca propunerea presedintelui Basescu de a numi un ministru de Interne dintr-un partid de opozitie nu este viabila si ca aceasta varianta ar insemna realizarea unei noi coalitii guvernamentale cu toate implicatiile acesteia.

"Aceasta idee mi se pare ca o propunere pentru o alta coalitie. Daca vine un ministru de Interne de la PNL sau de la UDMR inseamna ca se schimba coalitia, pentru ca acest lucru inseamna participarea PNL sau UDMR la guvernare, un nou program guvernamental si asa mai departe. Si presedintele Traian Basescu stie ca aceasta nu este o propunere viabila", a declarat Marko Bela.

Intrebat ce propunere ar avea UDMR pentru un ministru de Interne, Marko a refuzat sa raspunda, reiterand faptul ca UDMR doreste ca actuala coalitie de guvernamant sa reziste pana la alegerile prezidentiale, desi este posibil ca propunerea presedintelui Traian Basescu sa fie pusa in aplicare.

In ceea ce priveste sustinerea unui Guvern minoritar, liderul UDMR a afirmat ca formatiunea ar putea accepta acest lucru doar pentru stabilitatea politica din perioada electorala si a precizat ca ar depinde de foarte multe conditii. Anterior, intr-o conferinta de presa, Marko:"Asa cum exclud in acest moment participarea UDMR intr-un guvern pana /in/ prezidentiale, sustinerea unui guvern minoritar din partea UDMR e posibila, dar si atunci probabil ca ar trebui sa discutam in ce conditii si despre ce fel de guvern este vorba si daca nu exista o alta garantie de a avea o stabilitate guvernamentala".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.