Liderul PSD Mircea Geoana a declarat luni, dupa sedinta CEx, ca toti ministrii social-democrati isi vor prezenta demisiile, daca vicepremierul-ministru de Interne Dan Nica va fi revocat din functie si ca intreaga responsabilitate apartine sefului statului, in cazul in care il revoca.
"Comitetul Executiv National a luat nota de faptul ca intreg grupul ministerial PSD este solidar cu vicepremierul Dan Nica si in conditiile in care se va ajunge la o astfel de decizie intregul grup, cu aprobarea si cu votul unanim al CEx al PSD, se va retrage din actul guvernarii", a declarat Geoana, care a mai spus ca intregul grup al ministrilor PSD este solidar cu Dan Nica si ca ii va scrie o scrisoarea presedintelui Traian Basescu in care va demonta acuzatiile la adresa lui Nica, potrivit NewsIn. [Blestemul lui "Doi si un sfert" loveste din nou: Inca un ministru demis de la Interne]

Blaga: Nu cred ca premierul nu se va tine de cuvant in privinta remanierii lui Nica


Secretarul general al PDL, Vasile Blaga a declarat, dupa anuntul privind iesirea din Guvern a ministrilor PSD daca Dan Nica va fi revocat, ca nu crede ca premierul Emil Boc va renunta la propunerea de revocare si ca demisiile ministrilor PSD vor fi puse in practica in 15 zile, potrivit legii.

Blaga a explicat, la Realitatea Tv, ca, din punctul sau de vedere, Protocolul nu a fost incalcat, pentru ca premierul Boc a consultat PSD, ca nu se schimba componenta politica a Guvernului, cat timp PSD va propune un alt ministru de Interne si ca nu se incalca Constitutia pentru ca aceasta prevede posibilitatea asigurarii unui interimat pentru 45 de zile.

Mitrea: Un alt Guvern s-ar putea sa cada de doua ori in Parlament

Fostul secretar general al PSD, Miron Mitrea considera ca in cazul retragerii ministrilor PSD, un alt Guvern pe care ar urma sa-l prezinte Parlamentului PDL ar putea sa cada in Legislativ de doua ori, sugerand ca formatiunea sa nu ar mai vota un nou Executiv.

Mitrea a declarat, la postul de televiziune Realitatea, ca este posibil ca in cazul in care PSD se retrage de la guvernare, un nou Cabinet sa nu obtina votul de incredere din partea Legislativului. Mitrea nu a precizat daca punctul sau de vedere reprezinta o decizie a PSD sau daca este vorba despre o posibilitate teoretica. Fostul secretar general al PSD a spus ca plecarea lui Nica si a PSD din Guvern schimba componenta politica a Cabinetului Boc si, pentru validarea unei noi structuri a Executivului, este nevoie de un nou vot al Parlamentului. "Probabil ca va cadea de doua ori in maximum 45 de zile", a spus fostul lider al PSD.

Iliescu: Premierul Emil Boc nu poate cere demiterea lui Nica

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a sustinut si el ca premierul nu are dreptul sa demita un ministru atunci cand guvernarea este asigurata de o coalitie, si nici presedintele nu poate aproba o asemenea remaniere. "Ceea ce a facut Boc este un act samavolnic, pentru ca este anticonstitutional. Premierul nu are dreptul sa demita un ministru. Remanierea se face, daca vrea s-o faca premierul, la propunerea lui si prin decizia presedintelui. Cand remanierea duce la modificarea compozitiei politice a Guvernului - si avem un astfel de Guvern, bazat pe o coalitie intre doua partide - nici macar presedintele nu poate aproba o asemenea remaniere. Trebuie sa treaca prin Parlament. Ceea ce a facut Boc este o samavolnicie care ignora si protocolul cu PSD si Constitutia. El nu poate demite un ministru. A spus ca vrea sa-l demita si sa-l numeasca pe Blaga interimar. Nu poate sa numeasca interimar de la alt partid", a spus fostul presedinte, care a subliniat faptul ca Dan Nica nu este revocat. "Nu e revocat. De cine e revocat? Premierul nu are dreptul sa revoce", a mai spus Iliescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.