Comisia Udrea recomanda inceperea urmarii penale impotriva ministrului Turismului, Elena Udrea, pentru deturnare de fonduri in cazul programului "Paste in Bucovina".
Potrivit unor surse din comisie citate de NewsIn, recomandarea de incepere a urmaririi penale a fost votata ieri in unamitate. Sursele citate au precizat ca PSD si PNL discuta si varianta ca raportul sa contina si recomandarea ca Elena Udrea sa fie schimbata din functie. Ministrul Turismului este acuzat de deturnare de fonduri, uzurpare de calitati oficiale, abuz in serviciu contra intereselor publice.


Solicitarile Comisiei de Ancheta

Presedintele Comisiei Udrea, Ludovic Orban a declarat, la finalul sedintei, ca anchetatorii au formulat doua capitole de concluzii in urma investigatiilor facute asupra actiunilor ministrului Turismului. "Comisia a decis sa structureze capitolul de concluzii finale in doua parti: Prima parte este reprezentata de concluziile si propunerile finale ale comisiei, iar a doua parte este formata de concluzii privind atitudinea ministrului fata de Comisie (prin sfidarea acesteia – n. red.)", a declarat Orban la prezentarea raportului.


Concluziile


Comisia solicita Camerei Deputatilor sa aprobe sesizarea Curtii de Conturi a Romaniei pentru verificarea cheltuielilor banului public in actiunile:

  • 1. Romania Land Of Choice
  • 2. Verificarea cheltuielilor pentru contractele de publicitate internationala
  • 3. Contractul evenimentului "Paste in Bucovina"
  • 4. Contractul pentru realizarea evenimentului "Lumina la malul marii" si pentru concertul Goran Bregovic

"
De asemenea, Comisia solicita Camerei Deputatilor sa aprobe cererea de revocarea din functia de ministru al Elenei Udrea", a precizat Ludovic Orban care a continuat lista de cereri facute de catre Comisie:
  • Revocarea din functie a presedintelui Agentiei Nationale de Monitorizare si Reglementare a Achizitiilor Publice, Cristina Traila
  • Cercetarea penala, pentru savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, a angajatilor MT

Si nu in ultmul rand, Comisia de ancheta solicita CD urmarirea penala a ministrului Elena Udrea pentru: instigare la abuz in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor publice, savarsirea infractiunii de conflict de interese si savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu.


Udrea iese la atac

Comisia a avut un singurg scop: acela de a compromite un ministru PDL in apropierea alegerilor prezidentiala - aceasta este concluzia trasa de Elena Udrea in urma prezentarii raportului Comisiei de ancheta. "Comisia avea o singura misiune: aceea de a gasi acuzatii impotriva mea. Raportul prezentat astazi nu aduce nicio noutate, am spus de nenumarate ori ca MT functioneaza in legalitate", a declarat Udrea.

Potrivit acesteia, acuzatiile formulate de Comisie denota rea-credinte si necunoastere a legii. De asemenea, ministrul Turismului si-a prezentat si argumentele pentru cateva din capetele de acuzare care i se aduc. Astfel, Udrea sustine ca ANI a facut o analiza a declaratiei sale de avere si nu a constata nicio ilegalitate. In ceea ce priveste acuzatiile de neglijenta in serviciu pentru ca le-a permis secretarilor de stat si secretarului general sa-i uzurpe calitatea de ministru, Udrea sustine ca acest lucru a fost facut in mod legal deoarece legea permite ministrului sa faca asta.

Legat de deturnarea de fonduri a angajatilor MT, "ministerul Finantelor a explicat ca acest lucru este legal, ca asa se intampla la toate ministerele, insa se pare ca aceste explicatii nu au fost de interes pentru Comisia de ancheta", a precizat Elena Udrea.

In restul situatiilor analizate de Comisie – acuzatii de abuz in serviciu – Udrea sustine ca astfel de acuzatii se fac de fiecare data cand Comisia nu are probe suficiente pentru a face o acuzatie concreta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.