Ministrul Culturii Theodor Paleologu a declarat, luni, cu ocazia prezentarii Raportului Comisiei prezidentiale pentru patrimoniu, ca procentul de 0,2% din PIB alocat Culturii este "ridicol pur si simplu", existand o discrepanta "strigatoare la cer" intre finantare si importanta domeniului.
Ministrul Culturii a aratat ca in ce priveste patrimoniul national nu s-au schimbat prea multe de pe vremea fostului regim, referindu-se la finantarea insuficienta acordata de stat pentru acest domeniu.

"Profit ca este si domnul prim-ministru aici, este vorba de alocarile bugetare infime pentru domeniul Culturii. Este firesc ca intr-un an de criza sa nu se schimbe acest lucru, dar trebuie sa fim constienti ca 0,2% din PIB alocati Culturii nu este insuficient, ci ridicol pur si simplu, comparat cu 0,7% in Cehia, 0,8% in Franta, fara a mai vorbi de cifrele si mai bune din Austria sau alte tari ale UE. Este vorba de o discrepanta fantastica, strigatoare la cer intre alocarile bugetare si importanta acestui domeniu. Problema este veche, nu este a anului 2009", a spus Paleologu, prezent luni, la Palatul Cotroceni, la prezentarea Raportului Comisiei prezidentiale pentru patrimoniul construit, siturile istorice si naturale, transmite NewsIn.

Seful portofoliului Culturii a vorbit si despre pierderea finantarii provenite din jocurile de noroc, finantare care mergea la Oficiul National al Monumentelor Istorice. "Am avut si un gol pe care l-am primit cu totii, eliminarea finantarii din jocurile de noroc, sper ca Ministerul Finantelor va compensa de la bugetul de stat pentru Oficiul National al Monumentelor Istorice. Daca nu, va trebui sa vedem ce este de facut cu colegii parlamentari, pentru ca este o sursa importanta de finantare pe care nu trebuie sa o pierdem, sau sa obtinem o justa compensare", a subliniat Paleologu.

La capitolul neajunsuri, ministru a punctat si problemele de natura legislativa, invocand nevoia preciziei in legi si subliniind ca acolo unde se lasa "portite pentru derogari" se abuzeaza de acestea.

"Legat de ce spuneam la inceput, cu discrepanta intre bugetul alocat si nevoile reale, as mai mentiona un lucru pentru ca avem un deficit de personal. Legea poate sa fie foarte buna, insa sunt 7 oameni in ministerul Culturii care se ocupa de patrimoniu pentru intreaga tara. Este absolut infim, un minim ar fi 70. Avem o reala problema de personal pentru ca un arhitect tanar nu prea are tendinta sa vina sa lucreze in Ministrul Culturii la un salariu de 700-800 lei pe luna cand poate castiga mai mult in alta parte. Cred ca avem foarte mare nevoie si de expertiza din afara pentru a umple aceste goluri", a spus Paleologu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.