Presedintele socialistilor europeni, Poul Nyrup Rasmussen, a preluat ieri la sediul PSD din Kiseleff temele de atac ale partidului gazda la adresa actualei puteri.

Rasmussen a declarat ca presiunea pe administratia locala a actualei puteri nu e acceptabila si ca nu este o dezvoltare buna nici controlul pe sistemul juridic. "Am urmarit politica actuala din Romania cu ingrijorare, nu doar eu, ci si alti lideri socialisti din Europa, si suntem ingrijorati de dezvoltarile pe care le vedem aici. Vedem hartuire si presiune asupra adminsitratiei locale si sunt ingrijorat sa vad asta. Vad tendinte de control pe sistemul juridic si sunt ingrijorat...Spun foarte clar guvernului si presedentiei: e ingrijorator ce se intampla, aceste lucruri trebuie corectate".

El a pomenit de criteriile politice de la Copenhaga si a transmis in subtext o avertizare voalata: "Dorim ca Romania sa fie membra a UE, dar sunt ingrijorat de ceea ce se intampla". Rasmussen a reluat subiectul la lansarea "Dialogurilor social-democrate", care a avut loc tot ieri la Plaza Romania: "Actualul guvern trebuie sa rezolve aceste probleme, altfel mi-e teama ca Romania nu va fi calificata pentru 1 iunie 2007".

Rasmussen a raspuns intrebarii puse de "Averea" daca nu a avut cunostinta de abuzurile facute de PSD in administratia locala cind se afla la guvernare. Presedintele PES a recunoscut ca existau asemenea probleme si atunci, dar ca nu trebuie privit spre trecut, ci spre viitor si ca acum aceste probleme trebuie rezolvate in vederea integrarii.

Raportul de tara pe 2004 a indicat ceea ce a numit abuzurile PSD atat in justitie, cat si in administratia locala, punand la indoiala capacitatea Romaniei de a indeplini criteriile politice de la Copenhaga. Raportul informeaza la criteriile de adeziune, capitolul democratie si suprematia dreptului: "amploarea fenomenului migratiei politice, constand pentru un ales in a-si schimba, pe durata mandatului, apartenenta la un partid politic este relativ importanta si a fost considerata preocupanta pentru observatorii internationali.

Daca la alegerile locale din iunie 2000, 30 la suta dintre primari apartineau partidului care este in prezent la putere (n.red. PSD), la sfarsitul lui 2003 mai mult de 65 la suta dintre primari s-au inscris in acest partid. Anumiti experti internationali au aratat in rapoartele lor legatura intre aceste migratii a primarilor si atribuirea resurselor nationale si comunitare".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.