Presedintele Traian Basescu sustine ca anii 2007 si 2008 au reprezentat un rateu in mandatul sau, deoarece din cauza relatiei sale cu premierul Tariceanu a pierdut instrumentele pentru a declansa procesele de reforma.
"Sunt presedinte cu mult mai putina putere decat un comandant, eu insa nu sunt entuziasmat, sunt convins ca se puteau face mai multe. Romania nu mai este cea din 2004, indiscutabil", a spus seful statului in cadrul unei emisiuni difuzate duminica dimineata la postul public de radio, aratand ca, in timpul mandatului sau Romania a avut parte de echimbari pozitive- aderarea la UE in 2007, introducerea cotei unice de16%, introducerea pensiei minime, au crescut salariile, pensiile, iar nivelul de saracie s-a redus, relateaza NewsIn.

"Se putea face mai mult, sunt mai multe lucruri pe care mi le imput, dar cred ca mai bine as vorbi despre rateu. Rateul a fost in perioada 2007-2008, doi ani pe care noi i-am pierdut in reforma statului, datorita relatiei- si iata un motiv de repros, dar e de vazut care au fost radacinile, daca nu cumva suspendarea, daca nu cumva eliminarea PD-L de la guvernare- relatia presedinte-prim-ministru practic a facut ca eu sa nu mai am instrumentele, Guvernul fiind unul dintre aceste intrumente, sa declansez procesele de modernizare a tarii, neavand o relatie optima cu premierul. Si atunci a trebuit sa recurg la metode greoaie de genul-pentru introducerea votului uninominal a trebuit sa fac un referendum. Ceea ce Guvernul Boc face acum - defrisarea agentiilor, legea unica a salarizarii, legea Educatiei, trebuiau facute din 2007-2008", a spus presedintele, vorbind despre esecurile mandatului sau la Cotroceni.

Traian Basescu a aratat ca, desi premierul Tariceanu avea si el evaluarile internationale cu privire la deprecierea masiva a sistemului de educatie romanesc, pentru a aduce in prim plan subiectul educatiei a trebuit sa infiinteze o comisie prezidentiala care sa se ocupe de problemele din sistem. "Eu a trebuit sa fac o comisie ca sa conving, sa generez o dezbatere, cand, daca as fi fost intr-o relatie in regula cu premierul, probabil ca reformele astea se puteau face. Sa stiti ca cele trei legi nu inseamna ca reforma e completa, trebuie ca statul sa nu mai fie o povara", a spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu a povestit,in cadrul emisiunii "Iarba verde de acasa" difuzata duminica dimineata la Radio Romania Actualitati despre meseria de comandant de nava, despre modul cum a ajuns sa lucreze la Anvers si intoarcerea sa in tara in octombrie 1989 pentru a deveni inspector.

"Este cea mai mare onoare sa fiu presedinte al Romaniei, dar lucrurile nu au nimic in comun din punct de vedere al activitatii(cu cea de comandant de nava, n.r.). La bordul navelor exista un lucru pe care il stie orice marinar, se spune ca intre pavilion si Dumnezeu e comandantul, ceea ce spune tot despre ce inseanmna disciplina la bord. Ca presedinte al Romaniei nu poti actiona ca un comandant de nava, democratia are alte principii si acum nu as vrea sa intelegeti ca scoala Marinei Romane este de a crea dictatori, parca vad tot felul de speculatii. Acestea sunt regulile marinei civile, pe cand dincoace sunt regulile democratice care functioneaza", a explicat seful statului.

Acesta a mai vorbit despre agricultura si demersurile care ar putea ajuta acest domeniu-irigatii, centre de colectare de la micii fermieri, IMM-uri in mediul rural care sa se ocupe de procesarea produselor agricole.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.