Premierul Emil Boc a declarat sambata ca nu trebuie sa consulte coalitia daca vrea sa remanieze un ministru, ci este obligat doar sa informeze.
In contextul discutiei despre conditia pusa Ecaterinei Andronescu de a renunta la ordinul privind numirea directorilor, in caz contrar asteptand-o schimbarea din Guvern, Emil Boc a sustinut ca in cazul unei remanieri nu este obligat sa consulte coalitia, ci doar sa o informeze. "Protocolul ma obliga sa informez Coalitia in cazul in care este o asemenea decizie", a declarat Boc la Realitatea TV, citata de NewsIn.

Boc a transmis apoi PSD ca nu trebuie sa puna inaintea programului de guvernare persoana unui ministru. "Eu cred ca orice partid daca este rational trebuie sa stie ca se subsumeaza programului de guvernare si legilor pe care le-am adoptat. Orice decizie care iese din acest cadru nu poate fi sanctionata decat cu procedura remanierii", a mai avertizat el.

Emil Boc a sustinut apoi ca aplicarea ordinului emis de ministrul Educatiei ar fi produs politizarea numirilor in scoli si ar fi "dus de rapa" reforma din sistem. "I-am spus (ministrului Educatiei, n.r.) sa nu puna in aplicare acest ordin. Eram in Italia, la Roma, si nu stiam despre ce e vorba. I-am spus, pana vin in tara, sa nu fie vreo discutie. Mi-a spus ca nu-l aplica. Cand am vazut despre ce scrie expresis verbis in acest ordin, mi-am dat seama ca tot ce am facut pana acum in planul reformei sistemului educational se duce de rapa prin aplicarea acestui ordin. (...) Am auzit pe doamna ministru spunand ca daca ea numeste de la minister, depolitizeaza. Nu face decat sa corecteze un rau, care probabil mai exista prin sistem, cu un si mai mare rau, cu o politizare supercentralizata pe care incearca sa o faca", a explicat premierul.

Premierul a reiterat ca aplicarea ordinului privind directorii va duce la scoaterea Ecaterinei Andronescu din Guvern."Eu n-am niciun conflict, as spune ca e vorba de respectarea legalitatii si a principiului prevazut de legea educatiei nationale. Repet: daca doamna ministru procedeaza la punerea in aplicare a ordinului si numeste directorii prin ordin al ministrului educatiei nationale, va fi schimbata in aceeasi zi. (...) Se intra in contradictie flagranta cu principii fundamentale din legea educatiei nationale care urmeaza sa intre in vigoare peste cateva zile", a declarat premierul. [Boc: Daca Andronescu schimba directorii, pleaca!]

Emil Boc a declarat si vineri ca Ecaterina Andronescu va fi demisa daca aplica ordinul privind numirea directorilor de scoli. In replica, presedintele PSD Mircea Geoana, a declarat ca pentru orice remaniere este nevoie de o consultare in interiorul coalitiei si ca Emil Boc nu poate hotara singur in aceasta privinta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.