Presedintele UDMR, Marko Bela, i-a indemnat, sambata, pe participantii la Consiliul Reprezentantilor Unionali, sa nu se amageasca sperand ca Uniunea Europeana le va rezolva problema autonomiei, subliniind ca aceasta problema trebuie solutionata in politica interna.
Marko Bela a facut referire la cele doua documente citite la Miecurea Ciuc in 4 septembrie - un memorandum si o declaratie. "As vrea sa clarific ce inseamna pentru noi documentele de la Miercurea Ciuc. Inseamna declaratie de intentie si asumarea responsabilitatii. Nu putem insela populatia ca prin cele doua documente rezolvam autonomia. Este important ca la Bucuresti sa luam pozitie in legatura cu asta. Daca in politica interna nu se poate solutiona, UE nu se amesteca. Putem da exemplul Slovaciei, Uniunea Europeana a sugerat Ungariei si Slovaciei sa-si rezolve neintelegerile prin tratative, deci UE nu se amesteca. Le vom spune transant, pentru ca trebuie sa schimbam optica Europei. Eu din evenimentele din Slovacia am tras aceste concluzii", a declarat Marko Bela, care a facut in continuare apel la solidaritatea comunitatii, transmite corespondentul NewsIn.

Politicianul maghiar crede ca in ultimii 20 de ani comunitatea maghiara a reusit sa obtina intelegerea opiniei publice in legatura cu problemele specifice ale minoritatii. "De exemplu, am constatat ca, in ultimii 20 de ani, invatamintul in limba materna nu mai este o problema si nu a creat reactii in randul opiniei publice. Urmeaza demersurile pentru autonomie, obtinerea graduala a ei si, cel mai important, asigurarea invatamantului in limba materna", a spus Marko Bela. [Ungurii fac o lista de cuvinte legate de autonomie, definite in maghiara si romana]

Liderul unional a alocat un timp destul de mare in discursul sau analizei legii invatamantului si a precizat ca a dus tratative indelungate cu partidele din coalitie pentru obtinerea unei formule cat mai convenabile pentru maghiari. "E un examen important modul in care se raporteaza cele doua partide la legea invatamantului. Cu PSD, prin doamna ministru, am reusit cat de cat, dar PDL s-a blocat la istorie si geografie. Nu am reusit sa schimbam dispozitiile privind aceste materii. Copiii nostri sunt chinuiti ca intr-o alta limba sa-si invete istoria si geografia si de mici vor respinge aceste discipline. In schimb, am reusit un mare succes cu muzica, pentru ca si prin asta ne putem pastra traditia", a afirmat presedintele UDMR.

El a facut scurte referiri si la campania electorala si a cerut sprijin pentru Kelemen Hunor. El a afirmat ca este foarte importanta perioada dintre cele doua tururi de scrutin. "UDMR va influenta in ce directie buna sau mai putin buna va merge tara", a conchis liderul Uniunii.

La Targu Mures are loc, sambata, la Palatul Culturii, sedinta ordinara a Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU). Ordinea de zi propusa este: informare politica prezentata de presedintele UDMR; raportul semestrial al Prezidiului Executiv al Uniunii, precum si chestiuni organizatorice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.