Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, ginerele vicepremierului Gheorghe Seculici, si in acelasi timp finul presedinteleui Traian Basescu, este ferm hotarat sa demoleze Stadionul Astra si in locul lui sa construiasca supermarketuri.

Pentru a aduce la indeplinire acest deziderat, pedistul Falca si-a pus la lucru intreg aparatul de vot al Primariei si al Consiliului Local. Mai mult decat atat, acelasi Gheorghe Falca a afirmat in cadrul unei emisiuni pe un post de televiziune local, ca oferta firmei care urmeaza sa construiasca cele doua magazine, Kaufland, din Austria, este una tentanta. Afirmatia primarului insa a avut loc inaintea demararii procesului de scoatere la licitatie a terenului pe care este construit cel mai vechi stadion din tara.

Chiar daca legea sportului indica foarte clar faptul ca demolarea unei arene sportive implica construirea alteia noi, similare, finul presedintelui Basescu a reusit sa eludeze aceasta prevedere legislativa si a trecut patrimoniul stadionului in subordine, aceasta conform unei hotarari de guvern, nr. 976/ 2002. Daca initial dorinta primarului Falca de a demola Stadionul Astra din Arad nu a putut fi indeplinita pe motiv ca destinatia unui teren pe care este amplasat un stadion nu poate fi schimbata, iata ca relatiile de rudenie ale primarului de Arad cu sferele inalte ale puterii de la Bucuresti si-au facut din plin simtita prezenta.

Astfel, la 8 iunie 2005, ginerele vicepremierului Seculici a primit din partea Guvernului, mai exact de la Agentia Nationala pentru Sport (ANS), un raspuns vizavi de propunerea lui de demolare a stadionului. La acea data ANS a comunicat ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, decizia apartine in exclusivitate Consiliului Local Municipal Arad. Cu aceasta patalama la mana primarul Gheorghe Falca si-a netezit drumul pentru a-si atinge scopul suprem de a demola cel mai vechi stadion din tara si in locul lui sa ridice doua magazine.

Teren de milioane de euro

In luarile sale de pozitie edilul Aradului si-a motivat decizia prin faptul ca in urma unei viitoare licitatii pe terenul pe care este construita arena Astra, Primaria ar urma sa incaseze 3,2 milioane de euro. Aceeasi suma este vehiculata si de firma austriaca Kaufland, cea care urmeaza sa isi ridice supermarketurile. Din nefericire insa, acesti bani pe care urmeaza sa-i primeasca primaria nu vor fi investiti in constructia unui nou stadion.

Aceasta de fapt este singura diferenta intre proiectul finului lui Basescu si cel al fostului primar de Arad, Dorel Popa. Si acesta din urma dorea ridicarea unui supermarket, dar pe langa acesta se gandise totusi si la construirea unui stadion de 5.000 de locuri, dotat dupa ultimul ragnet.

Bani pentru vicele Dekany

Pentru a da o oarecare tenta de interes in ceea ce priveste administratia locala, primarul Gheorghe Falca a spus intr-una din sedintele de Consiliu ca suma obtinuta prin vanzarea celor 31.903 metri patrati reprezentati de terenul aferent stadionului Astra-Vagonului vor fi in parte investiti in bazele sportive din Arad, care se afla in patrimoniul municipalitatii, precum si in modernizarea celuilalt stadion UTA, Arad, baza sportiva al carei presedinte este de saptamana trecuta un alt edil local, viceprimarul Tiberiu Dekany.

Istoria, nivelata de ambitiile lui Falca

In urma cu mai bine de o suta de ani, mai exact pe 15 august 1899, la ora 17.00 s-a desfasurat, la Arad, prima partida oficiala de fotbal din Romania, meci care a fost gazduit de terenul viran din apropierea Uzinelor de Vagoane, locul pe care se afla actualul stadion Astra. La acea data, Athletic Club Arad a jucat primul meci international disputat in Romania, cu Politehnika Budapesta. Oaspetii au castigat atunci cu scorul de 10-0.

Primaria a atentat la viata aradenilor

Cu toate ca Primaria Arad a motivat demolarea stadionului Astra prin faptul ca nu mai este sigur reprezentand o grava amenintare la adresa sigurantei spectatorilor si ca in principiu este o ruina, iata ca la sfarsitul saptamanii trecute aceeasi primarie a organizat un megafestival al berii, in zilele de 1,2 si 3 iulie, cu zeci de trupe invitate si mii de spectatori.

Referitor la acest aspect precum si la inadvertenta intre cele doua pozitii ale autoritatilor locale, pe de o parte declararea stadionului ca pericol public si pe de alta organizarea de concerte, purtatorul de cuvant al Primariei Arad, Valer Marginean, ne-a declarat: "Initial Primaria a vrut sa organizeze Festivalul Berii Arad in alta locatie, mai exact pe Stadionul UTA.

Dar, din cauza unor probleme privitoare la programul de desfasurare al unor meciuri, aceasta prima varianta a cazut. Atunci nu a mai avut ce face si am propus organizarea Festivalului pe Astra. Acum, asta e, o sa se termine si acest Festival dupa care il demolam", a conchis Valer Margineanu.

Helmuth Duckadam: Sunt curios in buzunarele cui se vor duce oare comisioanele

Unul dintre cei mai titrati jucatori de fotbal din Romania, care si-a inceput cariera pe gazonul de pe Astra, si a adus Cupa Campionilor in tara, Helmuth Duckadam, a ramas consternat la aflarea vestii ca primarul Gheorghe Falca vrea sa demoleze acest monument istoric. El ne-a declarat ca "este o aberatie ceea ce vrea primarul. Sa darami un stadion de renume, si in locul lui sa ridici magazine?! Se puteau gasi solutii pentru renovarea stadionului Astra si aducerea lui la standarde moderne. Sunt curios in buzunarele cui se vor duce toate aceste comisioane in urma tranzactionarii terenului", a incheiat fosta glorie a echipei din Ghencea.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.