Presedintele Comisiei de ancheta, Ludovic Orban, a declarat ca deputatii au constatat nereguli la aproape "fiecare procedura de achizitie" a MT si a estimat ca raportul final al forului va fi votat intr-o saptamana, adaugand ca membrii Comisiei nu decid in functie de culoarea politica
"Am gasit nereguli, incalcari ale legislatiei la aproape fiecare procedura de achizitie (a Ministerului Turismului n.r.) si, evident, toate aceste lucruri le vom include in raport", a anuntat Ludovic Orban.

Liberalul a estimat ca dezbaterile asupra raportului vor mai dura o saptamana, urmatoarea sedinta a forului urmand sa aiba loc martea viitoare, la ora 14.00.

In privinta posibilitatii ca raportul final sa includa o solicitare de incepere a urmaririi penale in cazul ministrului Elena Udrea, in urma analizei achizitiilor publice de la Minister, Orban a declarat: "Am vazut ca sunt unii politicieni si comentatori care sunt grabiti sa traga concluzii ca, vezi Doamne, pe fond nu ar fi elemente care sa incrimenze activitatea Ministerului Turismului. Fara a ma antepronunta, pot sa va spun ca situatia in privinta cercetarii a relevat foarte multe aspecte care nu sunt conforme cu legea, multe nereguli".

Intrebat daca a constatat ca PSD ar tergiversa elaborarea raportului, la presiunea democrat-liberalilor, potrivit unor informatii vehiculate, Ludovic Orban a negat, subliniind ca reprezentantii din Comisia de ancheta "sunt oarecum eliberati de culoarea politica si au obligatia de judeca toate faptele dupa expertize, texte de lege si dupa ceea ce s-a petrecut in realitate. "Ca atare, pana in prezent nu am simtit culoarea politica a niciunui membru al Comisiei, iar pozitiile exprimate de toti au fost extrem de normale si toate pozitiile au avut temeiuri legale si un comportament logic", a subliniat liberalul, transmite NewsIn.

Presedintele Comisiei a adaugat ca, desi deputatul PSD Nicolae Banicioiu a propus ca forul sa se adreseze ANI pentru un punct de vedere in legatura cu relatia dintre BRD si ministrul Turismului, deputatii nu au luat decizia de a-l audia pe presedintele ANI, "dintr-un motiv ce tine de legea de organizare a ANI". "Atata timp cat Agentia efectueaza o ancheta referitoare la un demnitar, nu are voie sa dea publicitatii informatii legate de ancheta pana la finalizare" a spus Orban, referindu-se la verificara de catre ANI a averii Elenei Udrea. Deputatul PNL a mai spus ca, din analiza declaratiilor de avere publice ale lui Udrea, Comisia a putut formula "foarte clar concluziile" privind modificarile survenite intre ianuarie 2008 si iunie 2009.

Orban a admis ca, in timpul dezbaterilor, deputatii au facut modificari si completari la proiectul de raport si ca finalizarea documentului va dura pentru ca deputatii trebuie sa dezbata si voteze fiecare punct in parte.

Potrivit unor membri ai Comisiei de ancheta, deputatii au avut pareri divergente miercuri in legatura cu achizitiile publice facute de minister si incadrarea anumitor fapte ale ministrului Udrea, unul dintre subiectele controversate fiind protocolul dintre Ministerul Turismului si BRD.

"Sunt pareri divergente pe achizitiile publice facute de minister si pe contractul cu BRD, dar si la incadrarea penala sau nu a unor fapte, de aceea s-a decis recitirea materialelor, analiza prevederilor legale. Unii sustin ca protocolul cu BRD ar reprezenta de fapt o sponsorizare, altii nu sunt de acord", a precizat un deputat.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.