Fostul ministru Monica Iacob Ridzi a facut plangere penala la Parchetul General pe numele membrilor comisiei de ancheta, dar nu si pe cel al democrat-liberalilor, acuzand abuzul in serviciu si incercarea de a determina marturia mincinoasa.
Astfel, plangerea penala ii vizeza pe Alina Gorghiu, Nicolae Banicioiu, Petru Lakatos, Doina Burcau, Cristian Sorin Dumitrescu, Damian Florea, Gratiela Leocadia Gavrilescu, Bogdan Olteanu si Anghel Stanciu, membri ai „Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Tineretului si Sportului, sub semnatura doamnei ministru Monica Iacob Ridzi, pentru organizarea <<Zilei Tineretului>>”, se arata in document.

Pe de-o parte, fostul ministru al Tineretului si Sportului ii acuza pe acestia, in plangerea depusa la Parchetul General, ca au verificat, in Comisia parlamentara de ancheta, aceleasi fapte pe care deja le ancheta Directia Nationala Anticoruptie, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

”La data de 23 iunie 2009, deci in aceeasi zi cu data la care Directia Nationala Anticoruptie a inregistrat si demarat cercetarile in dosarul penal avand ca obiect faptele derulate cu ocazia organizarii “Zilei Tineretului”, prin Hotararea nr. 26 a Camerei, s-a hotarat infiintarea “Comisiei Parlamentare de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Tineretului si Sportului, sub semnatura doamnei Monica Iacob Ridzi pentru organizarea Zilei Tineretului”, se arata in plangerea depusa la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In paralel cu actele premergatoare, dar si cu actele de urmarire penala efectuate de Directia Nationala, Comisia parlamentara de ancheta si-a desfasurat si ea activitatea, desi erau vizate aceleasi aspecte, potrivit plangerii depuse de Monica Iacob Ridzi.

Ridzi ii acuza pe membrii comisiei parlamentare ca, prin continuarea procedurilor parlamentare dupa inregistrarea cauzei penale la Parchet, au incalcat articolul 74 alineatele 1 si 2 din Regulamentul Camerei Deputatilor, potrivit carora “anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activitati care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se afla pe rolul unor instante de judecata”, respectiv “o ancheta parlamentara inceteaza de drept in momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activitatile care constituie obiectul ei”. Este invocat si articolul 8 alineatul 1 din Regulamentul de organizare si functionare al „Comisiei”, ce prevede ca „anchetele parlamentare nu pot avea obiect investigarea unor fapte sau activitati care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se afla pe rolul unor instante de judecata”, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Fostul ministru al Tineretului si Sportului mai sustine, in plangerea depusa, ca membrii comisiei parlamentare si-au incalcat cu buna-stiinta atributiile, vatamandu-i, astfel, interesele legale.

Pe de alta parte, Monica Iacob Ridzi ii acuza pe membrii comisiei parlamentare de incercarea de a determina marturie mincinoasa, sustinand ca au incercat sa influenteze martorii audiati in cazul sau. Acesta isi bazeaza afirmatia pe discutiile membrilor comisiei Udrea aparute in presa.

Astfel, in acea discutie, unul din membrii comisiei Udrea afirma: “Daca nu…. sa verifice toate informatiile astea prin metode specifice, inclusiv ascultarea telefoanelor, asa cum s-a intamplat in cazul Ridzi. In cazul Ridzi asa s-a intamplat la controlul…. Nu concluziile noastre au bagat-o atat de adanc … dintre astia care au lucrat la contract, gen Editura Economica sau altii. Si vor fi, eu sunt convins ca vor fi“. Aura Vasile: “Da, de frica omul face orice”, se arata in plangere.

Solicitarea de incepere a urmaririi penale impotriva fostului ministru Monica Iacob Ridzi a fost adoptata pe 27 iulie de plenul Camerei Deputatilor. Ridzi a demisionat din functia de ministru pe 14 iulie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.