Europarlamentarul PDL Cristian Preda a apreciat ca ar fi oportuna acordarea dreptului de vot incepand cu varsta de 16 ani, varsta la care tinerii ar fi suficient de maturi pentru a-si exprima optiunile lor politice, Preda lansand aceasta propunere in contextul mai larg al reformei constitutionale.
Preda argumenteaza ca accesul neingradit la informatie al tinerilor ii face capabili pe acestia sa-si contureze opiniile politice inainte de majorat. De asemenea, democrat-liberalul sustine ca ar trebui sa existe o corelare a dreptului de vot cu cel la munca. "Daca un tanar poate munci legal de la 16 ani, de ce n-ar putea el si vota de la aceeasi varsta?", argumenteaza Preda intr-o postare pe blogul personal. Pe langa asta, un tanar care munceste devine si contribuabil la buget, fapt ce-l indreptateste la exprimarea prin vor a optiunilor politice.

Un alt argument invocat de Preda este tendinta de reducere, pe plan international, a varstei minime pentru exercitarea dreptului de vot. "Exista tari ca Austria care a redus pragul la 16 ani pentru alegerile europene, este si simbolic acest gest, iar in Franta subiectul se discuta. Pentru noi ar pica si bine, am scoate pe undeva fruntea ca promotori ai unei idei", a declarat Preda pentru NewsIn.

In al treilea rand, europarlamentarul a invocat tendinta istorica de reducere a varstei la care o persoana isi poate exercita drepturile electorale. Daca in perioada interbelica, pentru Camera se vota de la 21 de ani, iar pentru Senat de la 40, in perioada comunista, pragul a fost uniformizat la 20, ulterior la 18 ani. Perioada postrevolutionara nu a adus nicio schimbare in aceasta chestiune.

Dat fiind faptul ca prevederile Constitutiei mentioneaza expres varsta de 18 ani, Preda a spus ca subiectul trebuie abordat in cotnextul mai larg al reformei constitutionale.

"Sunt convins ca o campanie pentru prezidentiale ar trebuie sa abordeze subiectul proiectelor de Constitutie. Observ ca nici Mircea Geoana, nici Crin Antonescu nu vor sa discute asa ceva, dar alegerile ar trebui sa genereze mari dezbateri in care astfel de probleme ar merita discutate. Dar nu numai acestea, ar trebui sa dezbatem si alte chestiuni, cum ar fi restrictiile pentru muncitorii romani pe piata europeana a muncii", a mai spus Preda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.