Asociatia Victimelor Mineriadelor sustine, intr-un comunicat de presa, ca a facut plangere penala pe numele lui Traian Basescu, acuzandu-l de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si favorizarea infractorului, din cauza ca presedintele a cerut repunerea in functie a lui Dan Voinea.
Plangerea este datata 10 septembrie si este semnata si de alte asociatii, mai putin cunoscute, precum Asociatia Baricada Inter '89, Asociatia Adevar si Dreptate, din care face parte tot Viorel Ene, presedintele AVMR, Grupul Independent pentru Democratie, Seniorii Ligii Studentilor, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Apatrizilor si Refugiatilor, in care este implicat de asemenea Ene, sau Asociatia Pro-PNTCD.

In plangere se arata ca, prin solicitarea publica si televizata a presedintelui Romaniei, de repunere in functia de procuror a pensionarului Dan Voinea, a avut loc o imixtiune grava in actul de justitie, anulandu-se principiul separarii puterilor in stat.

Asociatiile mai sustin ca presedintele Romaniei ar fi dat dovada ”unui comportament cu totul contradictoriu”, avand in vedere ca a luat decizia de demitere a procurorului Dan Voinea din functia de procuror sef adjunct al Parchetului General -Sectia Militara, pentru ”grave abateri privind instrumentarea dosarului represiunii din iunie 1990-mineriada”, semnand actul de revocare din functie a acestuia”.

Tot in plangere, asociatiile arata ca ”activitatea lui Dan Voinea a reprezentat, de-a lungul anilor, o forma grava de coruptie a Justitiei romane, direct implicata in salvarea lui Ion Iliescu si a acolitilor sai de raspunderea penala in cazul Mineriadei din 1990”.

Presedintele AVMR, Viorel Ene, este cunoscut pentru plangerile penale facute pe numele mai multor persoane, printre care Dan Voiculescu si Sorin Oprescu.

Presedintele Traian Basescu i-a cerut, marti, procurorului general ca parchetul sa concentreze resurse umane pentru a creste viteza de rezolvare a dosarului Revolutiei si a spus ca va discuta cu premierul gasirea unei solutii legale ca generalul Dan Voinea sa lucreze din nou pe acest dosar daca doreste. Intre timp, Voinea si-a depus cererea de reintrare in magistratura la CSM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.