Presedinte al Comisiei de Aparare din Senat, Teodor Melescanu, il acuza pe ca minsterul Finantelor ca blocheaza aprobarea planului de inzestrare a armatei pentru perioada 2010-2015.
In cadrul audierii Ministrului Apararii, domnului Mihai Stanisoara, si a altor responsabili din MApN am aflat cu stupoare ca Minsterul Finantelor blocheaza aprobarea planului de inzestrare a armatei pentru perioada 2010-2015”, explica Melescanu.

In cadrul discutiilor a reiesit faptul ca programele strategice de inzestrare sunt puse in pericol de lipsa de decizie a Guvernului, dar mai ales a Ministerului de Finante.

Cea mai grava situatie se inregistreaza in ceea ce priveste Programul strategic de achizitionare a avioanelor multirol, stiindu-se faptul ca in perioada 2010-2011 se epuizeaza resursa de zbor a avioanelor Mig 21 Lancer aflate in dotarea Fortelor aeriene romane.

Ministrul Apararii nu a putut sa precizeze daca in 2009 se vor demara procedurile de achizitie pentru avioanele multirol, deoarece programul este unul multianual, iar Ministerul de Finante nu poate face o prognoza a evolutiei bugetului de stat pentru perioada derularii acestui program vital pentru armata romana.

Este inadmisibil ca premierul Boc si Ministrul de finante sa fie incapabili sa precizeze ce fonduri poate pune la dispozitie statul roman pentru sustinerea programelor strategice ale armatei”, transmite Melescanu.

Acesta declara ca nu intelege lipsa de reactie a presedintelui Traian Basescu, care in calitate de presedinte al CSAT si comandant suprem al fortelor armate are obligatia constitutionala sa vegheze asupra bunei functionari a armatei romane.

Solicitam explicatii urgente din partea premierului Boc si ministrului Pogea in privinta intarzierii avizarii si demararii Planului de inzestrare a armatei romane. Solicitam Presedintelui Traian Basescu convocarea unei sedinte CSAT avand ca tema planul de inzestrare a armatei. Faptul ca CSAT a lasat Guvernului decizia identificarii surselor de finantare pentru programele armatei nu poate sa-l absolve pe Traian Basescu de responsabilitatile pe care le are in domeniul apararii”, conclude Melescanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.