Potrivit unor lideri PDL, legea alegerilor prezidentiale a fost modificata in sensul ca partidele politice sa poata sustine independenti tocmai pentru Traian Basescu, care se pare ca va candida ca independent.
Confirmarea candidaturii lui Traian Basescu din ipostaza de independent a fost facuta de liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, pentru Cotidianul. Acesta a declarat ca legea prezidentialelor a fost modificate special pentru a-l ajuta pe acutalul presedinte.

"Am facut-o pentru Traian Basescu. Dansul nu poate candida decat ca independent. Legea in vigoare ii dadea dreptul sa fie sustinut de un partid politic, dar existau unele probleme legate de declaratia de acceptare a candidaturii. Este vorba de o scapare a legii din 2004. Daca nu se introducea in ordonanta de urgenta acest articol, oricand si oricine putea contesta dosarul de candidat al lui Traian Basescu din cauza ca declaratia de acceptare a candidaturii nu era in concordanta cu legea", a precizat Mircea Toader pentru ziarul Cotidianul.

Potrivit Constitutiei, art.84 alin 1, in timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nicio alta functie publica sau privata.

Guvernul a modificat miercurea trecuta, prin ordonanta de urgenta, Legea alegerilor prezidentiale, precizand ca un candidat sustinut de partide politice sau aliante nu trebuie sa fie neaparat membru de partid.

Cititi mai mult despre noua lege prezidentiala aici

Modelul EBA

Potrivit speculantilor politici, candidatura din postura de independent a lui Basescu nu este tocmai o surpriza. Se zvonea inca de acum cateva luni ca acesta ar putea incerca o astfel de "manevra" si principalul motiv al acestei speculatii a fost chiar candidatura independenta a Elenei Basescu la euroapegerile din iunie.

Candidatura EBA a fost un test de imagine pentru actualul presedinte, iar acum, dupa succesul mezinei, seful statului se arata dispus sa incerce la radul sau o candidatura de independent, dar tot cu PDL-ul in spate, pentru sustinere.

Analistul politic Bogdan Teodorescu declara in interviul sau pentru 9AM ca este irelevant daca Traian Basescu va candida sau nu ca independent, asta deoarece "nu exista om in Romania care sa se gandesca ca Traian Basescu nu este legat de PDL" - Cititi restul interviului aici.

Boc neaga candidatura lui Basescu

Premierul Emil Boc a declarat, in replica la afirmatiile lui Toader, ca PDL nu a discutat niciodata despre o eventuala candidatura independenta a lui Traian Basescu pentru un nou mandat, acesta fiind, din punctul de vedere al partidului, candidatul PDL la alegerile prezidentiale, iar decizia ii apartine sefului statului.

"Eu am fost la toate sedintele Biroului Permanent ale PDL, pentru ca le conduc, si nu am discutat niciodata o asemenea ipoteza (ca Traian Basescu sa candideze independent n.r.). (...) Din punctul nostru de vedere, al PDL, candidatul nostru este presedintele in exercitiu, acest lucru este foarte clar. Evident, decizia de a candida din partea PDL, decizia de a-si anunta candidatura ramane o decizie suverana a presedintelui, dar punctul nostru de vedere este acesta", a declarat Boc, luni, la B1 Tv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.