Cartel ALFA solicita publicarea de urgenta a proiectelor de acte normative pentru care premierul a anuntat ca-si va asuma raspunderea in Parlament, pe site-ul guvernului, si cere o noua intalnire cu Executivul, pentru a evita declansarea conflictelor sociale, a anuntat presedintele Bogdan Hossu.
"Confederatia Nationala Sindicala 'Cartel ALFA' solicita de urgenta afisarea, pe site-ul guvernului, a continutului textelor tuturor celor trei proiecte de acte normative pentru care se doreste asumarea raspunderii, precum si o intalnire a partenerilor sociali (sindicate si patronate) cu membrii Executivului, inaintea depunerii documentelor la Parlament. In caz contrar, constatand lipsa functionarii unui stat de drept, vom fi nevoiti sa initiem toate demersurile si actiunile necesare pentru demiterea Guvernului pe care il conduceti!", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata, joi, de sindicat premierului Emil Boc.

Bogdan Hossu sustine ca, prin ignorarea partenerilor sociali, Executivul da dovada de "o forma mascata de dictatura de tip comunist", si spune ca membrii cabinetului Boc au cumparat voturile parlamentarilor "acordandu-le coeficienti de salarizare care sa ii reduca la tacere, transformandu-i in marionete in mainile Executivului".

"Graba nejustificata pentru impunerea a trei subiecte mari - Legea privind educatia nationala, Legea privind salarizarea unitara a personalului bugetar si Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice - fara ca macar acum, in al doisprezecelea ceas, sa se cunoasca exact si public ceea ce se propune a fi aprobat 'de urgenta', nu ne demonstreaza noua, reprezentantilor societatii civile, decat ca protectionismul si interesul de grup sunt inca o data adevaratele prioritati pe agenda de lucru a Guvernului", sustine Hossu.

Presedintele confederatiei sindicale atrage atentia ca Executivul doreste chiar reducerea salariilor angajatilor de la stat, odata cu introducerea Legii unitare de salarizare, desi un principiu care a stat la baza aparitiei acestei legi garanta mentinerea veniturilor in plata ale angajatilor, transmite NewsIn.

"Am incercat sa corectam constructiv disfunctionalitatile, lipsa coerentei in diferitele actiuni, precum si lipsa unor date elementare, necesare unei constructii stabile, care sa respecte principiile de baza (si amintim doar cateva elemente din cadrul Legii salarizarii unitare in care: garantarea salariului - adica a salariului de baza plus totalitatea sporurilor in plata astazi - se doreste a fi anulata prin subterfugii de text, pauperizarea tuturor persoanelor de executie favorizand persoanele de conducere, lipsa stimularii pregatirii profesionale)", se mai arata in comunicatul Cartel ALFA.

Primele vesti: Se schimba structura BAC-ului

Bacalaureatul va avea trei probe, potrivit Legii educatiei pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea, iar noua structura a examenului ar putea fi aplicata chiar din acest an scolar, o decizie in acest sens urmand sa fie luata de Executiv saptamana viitoare, a declarat joi premierul Emil Boc.

"Am discutat cu doamna ministru Andronescu si cred ca aceasta decizie de modificare a bacalaureatului ar trebui sa o aplicam chiar cu acest an scolar, decizia o vom lua miercurea viitoare in Guvern. (...) Eu sustin aceasta formula simplificata a bacalaureatului, care masoara competente si mai putin aspecte cantitative", a declarat Boc la postul public de radio.

Premierul a precizat ca examenul de bacalaureat va avea trei probe, dintre care una obligatorie - cea de limba romana-, iar una dintre celelalte doua probe va fi optionala, in functie de profilul liceului. Examenul de bacalaureat are in prezent patru probe scrise si doua orale.

Guvernul a luat miercuri decizia de a-si asuma raspunderea pe Legea educatiei, la finalul unei sedinte care a durat noua ore. Proiectul Legii a fost modificat in sedinta Executivului, in urma observatiilor aduse de participantii la discutie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.