Politica2 Septembrie 200916:40

Lectura de 2 minute

Institutiile publice au obligatia de a diminua cheltuielile de personal in medie cu 15,5% lunar, aplicand, la alegere, mai multe masuri, printre care cea privind acordarea a zece zile lucratoare fara plata, potrivit proiectului de lege intrat in sedinta de miercuri de Guvern.
Potrivit proiectului de lege privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu CE si FMI, care este discutat miercuri de Guvern in vederea asumarii raspunderii, la Capitolul III referitor la masurile de reducere a cheltuielilor de personal in sistemul bugetar se prevede ca sefii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar, prin aplicarea uneia dintre urmatoarele masuri: acordarea de zece zile libere fara plata personalului propriu, indiferent de statutul acestora, reducerea programului de lucru, combinarea acestor doua masuri sau aplicarea unei alteia care sa aiba efect echivalent.

Pentru personalul militar din institutiile din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala masura privind acordarea unui concediu fara plata se aplica pentru 14 zile calendaristice, se mentioneaza in proiectul de lege, obtinut de NewsIn.

Proiectul prevede ca modalitatea de aplicare a acestor masuri se stabileste cu acordul salariatilor, cu consultarea organizatiilor sindicale.

Totodata, se prevede ca zilele libere sau, dupa caz, reducerea programului de lucru nu afecteaza durata concediului de odihna anual si sunt asimilate unei perioade de activitate efectiva.

"Prin derogare de la art. 119 din legea nr.53/2003-Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi pana la data de 31 decembrie 2010, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite acordate pana la data de 31 decembrie 2010, pentru activitatea prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal in cursul anului 2009, si pana la data de 31 martie 2011, pentru activitatea suplimentara prestata in anul 2010", se precizeaza in proiectul de lege intrat in sedinta de Guvern de miercuri.

Documentul mai prevede ca prima de care beneficiaza angajatii la plecarea in concediu, aferenta anului 2009, poate fi platita pana la data de 31 ianuarie 2010, indiferent de data la care aceasta a fost solicitata.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.