Ministrul Turismului, Elena Udrea, a plecat din nou ieri de la Comisia de ancheta, de aceasta data dupa o jumatate de ora, timp in care nu a facut altceva decat sa ameninte Comisia cu sesizarea Camerei in cazul in care nu se rezolva "aspectele de ilegalitate" privind functionarea forului.
Udrea i-a somat pe deputatii din Comisia de ancheta sa rezolve "aspectele de ilegalitate", sustinand ca nu se poate prezenta in fata unei comisii si sa raspunda intrebarilor unui for care se afla "in ilegalitate cu obiectul activitatii sale". Ministrul Turismului a sustinut ca deputatii trebuie sa raspunda sesizarii sale privind neregulile in functionarea Comisiei pana miercuri, cand se implinesc 7 zile de la transmiterea adresei sale, in caz contrar urmand sa sesizeze Biroul Permanent al Camerei.

"(...)Nu pot sta de vorba in aceasta Comisie cu oameni cu un comportament abuziv si ilegal. Am trimis pe 26 august o sesizare Comisiei, in care am invederat aspecte care fac improprie desfasurarea oricarei activitati a acestei Comisiii: incompatibilitatea unor membri ai Comisiei, blocajul generat de lipsa regulamentului, vacanta unor posturi in Comisie. In conformitate cu Regulamentul Camerei Deputatilor, dvs aveti obligatia sa solutionati, pentru intrarea in legalitate, reglementarea acestor probleme. Daca considerati ca nu e necesar sa le solutionati, ma voi adresa Biroului Permanent al Camerei. Daca nu le veti rezolva, Biroul Permanent trebuie sa va impuna sa functionati in legalitate. Faptul ca aveti majoritatea in Parlament, PSD si PNL, nu inseamna ca trebuie sa va abateti de la legile acestei tari", a spus Udrea, potrivit NewsIn.

Ministrul a mai sustinut ca a transmis Comisiei toate documentele si a criticat deputatii pentru ca au solicitat acte care nu faceau obiectul de ancheta al forului, exitinzand astfel "in mod ilegal" acvitiatea Comisiei.

Udrea a parasit Comisia de ancheta, dupa aproximativ o jumatate de ora, fara a fi audiata pe fond. Udrea s-a mai prezentat la comisie pe 20 august, dar a ramas mai putin de jumatate de ora, prilej pentru parlamentari de a-i critica atitudinea.


"Contradictia" Orban-Udrea


Presedintele Comisiei de ancheta, Ludovic Orban, i-a marturisit Elenei Udrea ca nu-i face placere sa o intrebe in legatura cu incalcarea legii de catre minister in raport cu solicitarile deputatilor, in timp ce ministrul Turismului a replicat ca ei ii face placere sa raspunda.

"Va marturisesc ca nu-mi face nicio placere sa va intreb", a declarat Orban la inceputul lucrarilor Comisiei, dupa ce solicitase o serie de explicatii in legatura cu incalcarea legii de catre reprezentantii ministerului care nu au furnizat comisiei datele solicitate, sau nu au venit la audieri. Orban a acuzat incalcarea unor articole din Constitutie, referitoare la obligatia Guvernului sa raspunda la intrebarile sau la interpelarile formulate de deputati sau de senatori, regulamentul Camerei despre obligatia oricarei persoane de a se prezenta la comisii de ancheta si a Legii 115/1999 a raspunderii ministeriale, care prevede ca ministrii sunt obligati sa ofere Parlamentului informatiile solicitate, sau sa prezinte datele cerute cu buna credinta.

"Stiu ca nu va face mare placere sa ma intrebati, mie imi face mare placere sa va raspund", a replicat Udrea. "Cititi din Constitutie, din legi, faceti un amalgam, dar omiteti ca aceasta Comisie functioneaza in ilegalitate. Nu pot sa stau de vorba cu oameni care au un comportament abuziv si ilegal", a mai declarat ea, adaugand ca un ministru are obligatia sa raspunda solicitarilor unei comisii parlamentare permanente, nu de ancheta, asa cum a invocat Orban.

"In baza carei legi sa va trimit aceste documente?", l-a mai intrebat ministrul Turismului pe liberal. Orban i-a raspuns ca in baza documentului de infiintare a Comisiei de ancheta. Replica ministrului Turismului a venit imediat, punctand ca aceasta Comisie are competenta sa verifice contractele de achizitii legate de actiunea de promovare a tursimului. "Nu extindeti continutul articolului", a spus Udrea. Referitor la solicitarea lui Orban de a-si trage la raspundere subordonatii, Udrea a spus ca nu dispune de parghiile legale sa faca acest lucru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.