Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a declarat, luni, la finalul sedintei coalitiei, ca primul tur al alegerilor prezidentiale se va desfasura la 22 noiembrie, decizia urmand sa fie luata de Guvern.
"A ramas 22 noiembrie data alegerilor", a precizat Blaga la finalul sedintei coalitiei de guvernare.

Nica: Alegerile prezidentiale se vor desfasura in aceleasi conditii in care s-au desfasurat in 2004

Vicepremierul Dan Nica a declarat, la randul lui, ca Guvernul nu va interveni asupra modalitatilor de desfasurare a alegerilor prezidentiale, ele urmand a se derula dupa aceleasi principii ca si cele din 2004 si 2000, insa se vor lua masuri suplimentare pentru evitarea fraudelor electorale.

"Data pentru desfasurarea alegerilor pentru presedintele Romaniei este 22 noiembrie primul tur, 6 decembrie turul al doilea. De asemenea, s-a decis ca tot ceea ce inseamna modalitati de desfasurare a alegerilor sa fie aceleasi care au fost si pana acum, astfel incat sa nu poata nimeni sa spuna ca s-au schimbat regulile jocului in timpul jocului. Alegerile se vor desfasura in aceiasi termeni si aceleasi conditii in care ele s-au desfasurat si in 2004 si in 2000", a declarat vicepremierul social-democrat la finalul intalnirii saptamanale a liderilor coalitiei de guvernare.

Nica a precizat ca Ordonanta de Urgenta vizand alegerile prezidentiale, pe care Guvernul urmeaza sa o emita, va contine doar elemente de ordin tehnic, si nu modalitati prin care sa fie afectate "drepturile fundamentale de a candida, de a alege si de a fi ales".

In privinta votului pe listele suplimentare, pentru a preveni frauda "si datorita faptului ca au mai fost informatii in ultima perioada potrivit carora nu sunt foarte multe autocare disponibile pentru sfarsitul acestui an", s-a decis adoptarea unui set de reglementari care sa previna turismul electoral, a subliniat vicepremierul.

Astfel, in fiecare localitate va fi amenajata cate o sectie speciala, unde vor vota doar cetatenii care nu au domiciliul in localitatea respectiva, urmand ca pentru statiuni turistice, gari, aeroporturi sa fie luate masurile de rigoare. De asemenea, cetatenii care intra in sectia speciala vor trebui sa completeze o declaratie pe propria raspundere in care sa specifice ca au luat la cunostinta ca votand si a doua oara suporta rigorile legii penale. "Se spune acolo foarte clar acolo si care este pedeapsa cu inchisoarea. In toate aceste sectii speciale vor fi instalate si mijloace care sa poata permite inregistrarea video, astfel incat sa putem avea si probele necesare pentru cei care voteaza de doua ori. Nu va ganditi la ceva sofisticat sau la cheltuieli foarte mari, o camera web se poate rezolva foarte bine si acest lucru", a spus Nica.

Senatorul PSD, Lia Olguta Vasilescu, sustinuse, cu o saptamana inainte, ca social-democratii si democrat-liberalii au convenit in sedinta coalitiei ca alegerile prezidentiale sa se desfasoare in data de 22 noiembrie, data care va trebuie oficializata printr-o Hotarare de Guvern.
"S-a discutat in sedinta coalitie ca data cea mai probabila, deci se pare ca este acceptata de ambele parti, pentru 22 noiembrie", a declarat Olguta Vasilescu, intrebata fiind pentru cand s-a stabilit organizarea alegerilor prezidentiale, relateaza NewsIn. [Coalitia a ales data alegerilor prezidentiale]

In aceeasi zi, vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a negat faptul ca PDL si PSD ar fi convenit ca alegerile prezidential sa aiba loc pe 22 noiembrie. "Azi, la coalitie, am discutat despre Legea de organizare a alegerilor. Dar n-am discutat si n-am hotarat nici o clipa despre asta . Am discutat despre sfarsitul lunii noiembrie, dar atat. Nu s-a discutat mai mult si v-o spune chiar un om care a fost astazi la coalitie", a spus Flutur.

Guvernul are in vedere in stabilirea zilei alegerilor prezidentiale datele de 22 sau 29 noiembrie, decizia urmand sa fie luata, prin Hotarare de Guvern, in baza unei OUG pentru modificarea alegerilor care va fi discutata luni in coalitie, au declarat, in urma cu o saptamana, surse guvernamentale. [PSD si PD-L comunica in limbi total diferite]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.