O discutie secreta din cadrul Comisiei Udrea a fost facut publica in acest weekend de catre Gardianul. Membrii comisiei de ancheta au vorbit despre faptul ca trebuie gasite "fapte de natura penala" care sa o incrimizeze pe Elena Udrea.
Discutiile au avut loc dupa ce presedintele Comisiei, Ludovic Orban, a intrebat daca a fost oprita instalatia audio-video, fiind pastrate doar microfoanele din sala de sedinta, transmite Gardianul.

Dialogurile s-au axat pe un asa-zis plan de “executare” politica a Elenei Udrea. Potrivit inregistrarii, atacul comisiei de ancheta va fi directionat pe trei programe derulate de Ministerul Turismului, respectiv “The Land of Choice”, “Turist in Romania” si “Lumina la malul marii”. Primul si ultimul program sunt cele care urmeaza sa fie principalele capete de acuzare, “intrucat aici exista cele mai multe probe”, potrivit discutiilor din spatele usilor inchise.

Un alt element interesant al convorbirilor a fost acela ca, la o viitoare sedinta, un director din minister va fi “luat la suturi. Contactati telefonic, Adriana Saftoiu, Aura Vasile si Petre Lakatos ne-au declarat ca nu este vorba despre nici o discutie secreta si ca punctul de vedere oficial al comisiei il va reprezenta Raportul final. In ciuda eforturilor noastre, presedintele comisiei, Ludovic Orban, nu a putut fi contactat pentru a comenta aceasta inregistrare.

Cum vor sa o mazileasca pe Udrea

Membrii Comisiei au inceput sa vorbeasca despre persoanele care sa fie chemate la audieri, Ludovic Orban sugerand ca ar fi bine sa fie invitate si reprezentanti ai unor firme care cu siguranta nu vor veni. “Ii chemam. Ca sa nu vina. Ascultati-ma, orice firma care nu vine se prezuma ca are oarecare... si va spun clar. Cele trei firme care au contract, Lumina la malul marii si Paste in Bucovina, Cliarmedia si ...nu vine nimeni”, a adaugat Orban. Reprezentantul PSD in Comisie, Aura Vasile, a mentionat ca firmele care nu vor da curs invitatiei sa fie trecute in Raportul final al forului. “Si mai e ceva. Cei care nu vin trebuie specificati in Raport. ...nu nu, la sfarsit de tot. ..ca poate cerem Garzii Financiare sa faca o verificare daca nu vin”, a propus Aura Vasile.

Deputatul PNL Adriana Saftoiu a propus ca la Comisie sa fie invitati reprezentanti ai BRD, pe motiv ca exista necunoscute legate de modul in care ministrul Turismului Elena Udrea a obtinut reesalonarea unui imprumut pe care il are la BRD. “Sincer la asta cu BRD-ul toate drumurile duc catre o singura directie. Deci firma Eventures, care este infiintata in noiembrie 2008, va zic eu, in noiembrie 2008 castiga doua contracte guvernamentale, da?( …)Pot sa stiu si eu cata experienta atat de mare ai avut incat ai castigat doua contracte? (…).Iar din ceea ce se spune pe piata firma Eventures este firma care are contractul permanent cu BRD-ul pentru evenimentele BRD-ului. Si nu inteleg, asta-i la pachet? Deci ea are datorie la BRD dupa care BRD-ul vine, da sportivul, da si firma… si CD-ul..”, a spus Adriana Saftoiu.

Ea a adaugat si o alta neclaritate pe care o are legata de contractul cu firma Eventures. “Mai, 46 de mii de euro si tu n-ai nicio notificare de la firma? Pai, la firma la mine eu cand primeam restante de 200 de dolari avocatul sau, ca sunt firme cu asta care cu asta se ocupa, in cinci zile de la data la care expira termenul de plata primeam hartie tata: “Aveti o restanta, va dam in judecata.” Ma imprumutam, imi vindeam ciorapii, hai ba, da banii repede. Si tu ai dupa doua luni 47. Si plus ca ,iertati-ma, 88 de mii de Euro anunta Elena Udrea, 66 de mii de euro anunta Amalia Nastase si asta ne anunta ca nu, 46 de mii. Ba, dar cum ati coborat asa ... si in doua luni tu nu ai platit si aia nu te notifica, ciudat”, a explicat Saftoiu.

Potrivit stenogramei, opinii despre cum trebuie sa actioneze Comisia in continuare a avut si deputatul UDMR Lakatos Peter. “Stiti cum trebuie sa actionam, deci daca nu reusim sa punem in evidenta fapte de natura penala care sa o incrimineze si sa intre si DNA-ul sub o forma de autosesizare...(…) Daca nu reusim acest lucru, nu vom face mare branza aprofundand BRD, Amalia Nastase si pe altii...”. Adriana Safotiu a intervenit sa precizeze ca “aici nu poti sa dovedesti decat lipsa de moralitate”. “Dar nu-i penal, asta e!”, a spus Saftoiu. Lakatos si-a continuat ideea: “Pe mine ma intereseaza putin chestiunea cu moralitatea si v-o spun la modul cel mai sincer, daca vreti sa faceti moralitate..daca vreti nu abordam probleme de legalitate, ne pierdem timpul!(….) daca ramanem pe spatiul asta, ca ea isi face imagine pe banul public, nu am facut nimic!”, a sustinut deputatul UDMR.

Intrebat de Saftoiu daca dupa primele audieri membrii Comisiei au reusit sa scoata de la invitati “ceva de natura penala”, Lakatos a raspuns afirmativ. “Faptul ca a facut publicitate fara sa aiba prevazute sume potrivit legii. Asta e un fapt de natura penala. Problema e care o avem acum este daca o putem incadra si pe ea (ministrul Turismului, n.r.) in aceasta fapta. Dupa parerea mea, planul al doilea de achizitii o incrimineaza”, a afirmat Lakatos.

Ludovic Orban avea si o alta problema: vrea sa isi ia o saptamana de concediu, dar sa fie motivata de activitatea din Comisie. “Deci eu nu pot, trebuie sa plec in concediu saptamana..nevasta-mea ….Acest lucru se va intampla saptamana de dupa audierea lui Udrea… Eu o sa recunosc ca o sa fiu plecat in concediu de o saptamana…

Solutia a fost gasita de Aura Vasile: “Gasim noi o motivatie. Sa lasam expertii sa faca o analiza.(..) Dar spui: <Mi-am permis sa imi iau concediu pentru ca oricum expertii trebuiau sa faca lumina in aceste probleme care sunt extraordinar de dificile>.”

La finalul sedintei de joi, 13 august, Ludovic Orban a declarat in fata ziaristilor ca exista o prima concluzie in urma audierilor, care a fost insusita de toti membrii Comisiei de ancheta. „In conformitate cu legislatia in vigoare - Legea finantelor publice, Legea bugetului de stat - Ministerul Turismului nu a avut baza legala pentru a efectua cheltuieli pentru activitatea de publicitate si reclama, ca urmare a faptului ca nu avea nicio prevedere bugetara la articolul referitor la publicitate si reclama din clasificatia bugetara. Ca atare, toate cheltuielile de publicitate care au fost efectuate de minister nu au avut baza legala, au fost trecute la <<Alte bunuri si servicii>>, in acest fel incalcandu-se grav art. 4 din Legea finantelor publice si toate celelalte articole care reglementeaza modul in care pot fi cheltuiti banii publici, realizandu-se practic cheltuieli fara prevederi bugetare", a declarat Orban la finalul sedintei Comisiei.

El a mai anuntat ca in cursul saptamanii viitoare va fi invitat la audieri responsabilul IT din minister, directorul Directiei de dezvoltare si reprezentantii unor firme implicate in contractele cu Ministerul Turismului, mai exact Media Investment, DBV Media House, Eventures, Media Pro Pictures si Stage Expert.

Comisia de ancheta: discutiile sunt scoase din context!

Deputatul PSD, Aura Vasile, membru al Comisiei de ancheta in cazul Udrea, a declarat luni ca inregistrarea postata pe mai multe site-uri, in care membrii forului discuta despre viitoare audieri, este autentica, nu o contesta, dar a precizat ca este "un lucru scos din context".

"Este un lucru scos din context. Este o activitate pe care orice comisie, orice forma de planificare a unui activitati, isi stabileste programul pentru saptamana urmatoare.(...) Dupa ce s-a terminat Comisia, am ramas pe loc pentru a trage concluziile zilei respective si a face planuri pentru activitatea acestei saptamani. (...) va rog sa ma credeti ca toti membrii Comisiei erau in jurul mesei, fiecare a avut un punct de vedere. Faptul ca din aceasta caseta sunt extrase 2-3-4 persoane si numai anumite pasaje din ceea ce s-a vorbit ma conduce din nou cu gandul ca se incearca aducerea in derizoriu a acestei Comisii, pentru ca la o eventuala concluzie nefavorabila sa putem fi, stiu eu, atacati pe alte parti", a declarat Aura Vasile la Realitatea FM.



REALITATEA.NET - O înregistrare secretă dezvăluie planul de atac al comisiei parlamentare de anchetă împotriva Elenei Udrea


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.