PNL cere Coalitiei sa faca transparenta orice modificare adusa legii alegerilor prezidentiale si sa asigure implicarea tuturor partidelor politice in luarea deciziilor. Pe langa asta, liberalii mai cer si organizarea alegerilor intr-o zi de vineri.
Este impotriva principiilor democratice ca o lege de asemenea importanta sa fie obiectul unor discutii de culise in cadrul guvernului sau coalitiei aflate la putere. Solicitam Autoritatii Electorale Permanente sa consulte toate fortele politice cu privire la propunerile pe care le face”, transmite un comunicat al PNL.

Liberalii anunta ca se vor pronunta ferm impotriva implicarii in procesul electoral a STS sau oricarui serviciu special, sub orice pretext. “O asemenea implicare este caracteristica statelor autoritariste, in care procesul electoral poate fi falsificat din retea”, sunt de parere liderii opozitiei.

Acestia considera absolut necesar ca noua lege sa prevada garantii ferme si concrete impotriva votului multiplu, a turismului electoral pentru ca procesul electoral sa fie unul corect, transparent si echitabil, care sa reflecte vointa reala a electoratului. In acest caz, PNL sustine introducerea de sanctiuni mai aspre impotriva oricaror forme de mita electorala sau de fraudare.

Ne vedem vineri…la vot?

Pe langa “o lege electorala corecta”, liberalii mai au si o a doua cerere: alegerile prezidentiale sa fie intr-o zi de vineri, iar in acest sens liberalii au depus o initiative legislativa catre Senat, al carei initiator este senatorul liberal Marius Nicoara.

Trag nadejdea ca aceasta lege, deoarece am promovat-o in sesiunea parlamentara anterioara, deci, in primavara sa poata sa parcurga procedurile normale prin Parlament si ea sa fie aplicabila din luna noiembrie, cand vor avea loc alegerile prezidentiale”, a afirmat Nicoara, in cadrul unei conferinte de presa de miercuri de la Cluj-Napoca, transmite NewsIn.

Senatorul sustine ca motivul principal pentru care romanii vor dori sa vina la urne va fi acela ca in baza dovezii ca si-au exercitat dreptul la vot vor primi zi libera.

Cei are se prezinta la vot, avand dovada ca au fost la vot, sa poata sa aiba zi libera, iar cei care lucreaza vineri, care sunt implicati in desfasurarea procesului de vot, sa poata sa mearga pe rand la vot si sa aiba zi libera luni. Aici ma refer la politie, pompieri, cadre medicale, care sunt obligate sa fie la serviciu in ziua votului”, a mai subliniat senatorul liberal.

Acesta sustine ca ideile privind obligarea cetatenilor sa voteze nu sunt principii democratice, insa organizarea alegerilor in ziua de vineri si obtinerea unei zi libere in acest sens e o solutie buna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.