Liderul PNL, Crin Antonescu, le-a transmis oficialilor de la FMI ca iesirea din criza se poate realiza doar prin sustinerea mediului de afaceri, prin scaderea impozitarii, concomitent cu reducerea cheltuielilor statului.
"Atat liderul PNL Crin Antonescu, cat si vicepresedintele liberal Dan Radu Rusanu au subliniat ca iesirea din criza se poate realiza doar prin sustinerea mediului de afaceri, prin scaderea impozitarii, concomitent cu reducerea cheltuielilor statului”, transmite un comunicat al PNL.

Potrivit acestuia, reprezentantul FMI a agreat ferm ideea reducerii fiscalitatii pe fondul unei drastice reforme a statului.

O alta masura sustinuta de PNL si discutata in cadrul intalnirii a fost diminuarea conditionalitatilor pentru accesarea fondurilor europene. "In noul context economic, aceste conditii sunt mai restrictive decat in trecut. De exemplu, sumele pentru cofinantare ar trebui sa fie reduse la un nivel suportabil", transmit liberalii.

Potrivit reprezentantilor opozitiei, in timpul discutiilor, seful Misiunii FMI, Jeffrey Franks a constatat inrautatirea situatiei economice a Romaniei si a punctat nevoia renegocierii conditiilor acordului de imprumut, in special pentru limitarea deficitului bugetar.

"Dupa estimarile FMI, daca nu se iau masuri urgente, deficitul bugetar va depasi la sfarsitul acestui an 8 % din PIB", subliniaza comunicatul PNL.

Printre aceste masuri, Jeffrey Franks a accentuat importanta reducerii cheltuielilor salariale in domeniul public, care au ajuns la un nivel nesustenabil, de 9 % din PIB. Alte masuri cerute de FMI sunt adoptarea legii salarizarii unice si responsabilizarea autoritatilor locale fata de cheltuirea banului public.

PNL a cerut guvernului sa-si respecte angajamentele privind reducerea cheltuielilor guvernamentale si a aparatului de stat pe care si le-au asumat liderii partidelor aflate la guvernare. "In ciuda obligatiilor pe care guvernul si le-a asumat fata de FMI, numarul de angajati din sectorul bugetar a crescut cu 16 la suta din noiembrie 2008", arata liberalii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.