Premierul Emil Boc a declarat, dupa sedinta de Guvern de miercuri seara, ca, potrivit analizelor facute impreuna cu ministrii, s-a decis ca in urma desfiintarii sau comasarii sa ramana functionale doar 107 agentii si alte institutii, din cele 226 care exista in prezent.
Emil Boc a precizat ca din cele 107 de agentii, autoritati, centre, regii sau alte structuri care, intr-o forma sau alta, se afla in subordinea Guvernului, 33 sunt obligatorii in raporturile cu Uniunea Europeana. Premierul a mai spus ca acest proces de restructurare va duce la eliberarea a 9.200 de posturi, ceea ce inseamna o economie de aproximativ 50 de milioane de euro.

"Guvernul pe care il reprezint nu tine cont de dimensiunea politica a acestui an. Guvernul trebuie sa serveasca 22 de milioane de romani, si nu (...) doar interesele unora sau altora care se afla in sistemul bugetar. De aceea trebuie sa luam masuri, chiar daca mai dure, dar necesare Romaniei", a declarat premierul, citat de NewsIn.

Boc a subliniat faptul ca Executivul "este deteminat" sa isi asume raspunderea politica pentru aceste masuri pentru ca orice amanare va reprezenta "un declin al performantei statului" si "amanarea unei decizii care trebuie sa fie oricum luata".

Potrivit premierului, veniturile pe care le obtin agentiile guvernamentale din activitatea proprie, precum Oficiul de Cadastru sau Inspectoratul de Stat in Constructii, vor fi varsate integral la bugetul de stat, suma totala care urmeaza sa fie incasata fiind estimata la 100 de milioane de euro, a anuntat premierul Emil Boc.

Basescu se arata incantat

Presedintele Traian Basescu a declarat ca reducerea numarului agentiilor guvernamentale ar fi trebuit sa se faca demult, dar ca decizia s-a blocat in interiorul coalitiei, si spera ca de data aceasta masura sa se si aplice.

"O sa fiu foarte corect si cu dvs si cu Guvernul, spunand ca am mai auzit aceste anunturi. Aceste masuri trebuiau luate demult. Din pacate, se blocheaza in interiorul coalitiei. Sper de data aceasta sa se mearga inainte pentru ca este o masura necesara", a spus presedintele Traian Basescu, la postul public de televiziune.

Seful statului a revenit ulterior la subiect si a punctat, inca o data, ca spera ca decizia de restructurare a agentiilor guevrnamentale sa se aplice, "daca nu cumva la coalitie sa se ajunga la alta concluzie, sa se tergiverseze ca sunt alegeri prezidentiale".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.