Consilierul premierului Emil Boc, Andreea Vass, atrage atentia pe blogul ei, ca "Romania este o societate patriarhala, puternic ancorata in traditionalism si misogina".
Andreea Vaas o feminista declarata, dupa cum aratam in interviul intitulat 'In politica romaneasca, femeile continua sa imparta flori si martisoare', isi sustine din nou opiniile si citeaza de aceasta data, un studiu realizat de catre Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre femei si barbati –ANES.

Studiul arata ca majoritatea functiilor de conducere sunt ocupate de barbati, doar 19 la suta dintre ministri si 9,76 la suta dintre parlamentarii romani fiind femei. Desi fata de anul anterior, cand nu era nicio femeie ministru, rezultatul este mai bun, ponderea femeii in aceste functii de conducere este considerata ca fiind redusa.

“Media europeana, in randul ministrilor din guvernele nationale, arata ca proportia barbatilor in raport cu cea a femeilor este de aproximativ trei la unu (25 la suta femei, 75 la suta barbati)”, se arata in studiul citat de Vass.

Aflam de asemenea faptul ca procentul functiilor ocupate de femei creste odata cu scaderea nivelului decizional. In ceea ce priveste situatia participarii femeilor la primul si la al doilea nivel de luare a deciziei in cadrul ministerelor, in ceea ce priveste posturile publice de conducere care nu sunt politice, in anul 2009, in functii de secretar general, secretar general adjunct, inalt functionar public sau director general sunt cinci femei si 15 barbati, iar la nivelul doi, pe functii de secretar general adjunct, secretar adjunct, director general sau director sunt 36 de femei (46,2 la suta) si 42 de barbati (53,8 la suta).

Cititi mai multe pe blogul andreeavass.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.