In primele sase luni ale primului lor mandat, tinerii parlamentari s-au intrecut pe ei insisi. Au initiat zeci de proiecte legislative, ceea ce in principiu n-ar fi de condamnat, dar multi dintre ei au reusit si sa se dea in stamba.

Analiza celor sase luni de activitate parlamentara a tinerilor deputati si senatori aflati la primul mandat arata ca acestia au fost destul de activi si destul de dezinhibati in legatura cu activitatea legislativa. Majoritatea au cel putin o propunere legislativa inregistrata la unul din cele doua Birouri Permanente, lucru explicabil prin entuziasmul de inceput si dorinta de afirmare politica. Un exemplu relevant in acest sens este parlamentarul PD Cosmin Gabriel Popp, care, desi de-abia luna viitoare implineste 24 de ani, a contribuit la faurirea a cinci proiecte de lege, fiind chiar singur initiator al unui proiect de lege pentru modificarea unui alineat din legea burselor private.

Inflatie de legi pentru tineri

In general, propunerile legislative ale tinerilor parlamentari se invirt in aria de interes a celor de virsta apropiata cu ei. "Legea tinerilor", "Legea fondului national pentru tineri", "Legea centrelor de informare si consiliere pentru tineret" sau propuneri legislative privind sprijinul acordat investitorilor pentru construirea caminelor studentesti private si de modificare a legii existente in ceea ce priveste invatamintul universitar si postuniversitar de stat cu taxa sint unele dintre propunerile legislative pe care tinerii parlamentari le-au promovat.

Spre deosebire de veterani, tinerii nou intrati in Parlament par mai toleranti fata de colegii de la celelalte partide. Astfel, exista si colaborari pe proiecte de lege care fac uitata rivalitatea dintre partidele din care acestia provin. In general insa, cind trebuie sa dea nastere vreunei legi, ei se grupeaza doar cu colegi din partidele "prietene".

Costurile activitatii spornice

Desi spornici in activitatea legislativa, tinerii parlamentari strecoara printre initiativele lor si unele legi nefunctionale sau total irelevante. Ca exemplu ar fi propunerea legislativa a patru tineri deputati PD privind unele masuri de protectie a minorilor, potrivit careia acestia vor fi amendati daca isi vor face piercing-uri si tatuaje fara acordul parintilor sau daca vor merge la Internet-cafe sau discoteca fara sa fie insotiti de mama sau tata.

Desi are trecute in CV-ul legislativ din aceasta sesiune nu mai putin de 31 de initiative legislative, un tinar deputat peremist, Petru Calian, apare si el co-initiator la propuneri de lege mai degraba ciudate, precum cea privind acordarea unor premii cuplurilor care au ajuns la nunta de aur sau cea pri-vind achizitionarea unor barci cu motor in localitatile care au avut de suferit de pe urma inundatiilor. Acesta ne-a declarat ca nu se va mai semna pe proiecte de lege doar pentru palmares. "Nu voi mai accepta sa fiu co-initiator la proiecte de lege care nu par a fi serioase sau care nu sint prioritare si extrem de importante".

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.