Liberalii si democratii se plaseaza pe pozitii ireconciliabile in privinta Legii de functionare a Radioului si Televiziunii publice. Acest lucru s-a simtit si ieri la dezbaterea publica organizata de parlamentarii PNL si PD, initiatorii modificarii legii citate. Asadar, in fata reprezentantilor societatii civile si ai noilor membri ai Consiliilor de Administratie din Radio si Televiziune, deputatii Valentin Iliescu si Cristian Radulescu s-au desolidarizat de proiectul pe care l-au semnat initial cu parlamentarii PNL Raluca Turcanu si Adrian Cioroianu.

Dupa ce seful statului a dat semnalul "depolitizarii" celor doua institutii publice de radio si televiziune, refuzand sa numeasca reprezentanti in CA-uri, Iliescu a anuntat ca va amenda proiectul realizat cu parlamentarii PNL. El a explicat ca propune eliminarea definitiva a partidelor politice din componenta CA, acestea urmand sa fie formate din 6 reprezentanti ai societatii civile si unul din partea angajatilor SRR si SRTV.

"Chiar daca colegii liberali nu vor fi de acord, eu cred ca ne-am grabit cu numirea noilor Consilii de Administratie. Daca suntem seriosi si nu uitam ce am promis, avem obligatia depolitizarii celor doua institutii", a spus Iliescu. Si ministrul liberal al Culturii, Mona Musca, si-a aratat nemultumirea fata de "lipsa de corelare si modul haotic in care a fost gestionata intreaga poveste".

Pe de alta parte, ea le-a replicat democratilor ca este foarte bine ca au fost numite noile consilii pentru ca trebuia respectata legislatia in vigoare. De asemenea, ministrul Musca a criticat-o si pe Raluca Turcan - presedinta Comisiei de cultura -, pentru ca nu a suspus dezbaterii publice proiectul inainte de a-l depune la Parlament. De altfel, ministrul Culturii a remarcat si faptul ca legea propusa de deputatul UDMR Kelemen Hunor in acest domeniu a trecut de Comisie si a fost votata in plen, desi avea aviz negativ din partea Ministerului Culturii.

In cele din urma, reprezentantii societatii civile si aliatii au convenit constituirea unui grup care sa elaboreze o singura lege. Aceasta ar urma sa asigure depolitizarea SRR si SRTV, identificarea unor criterii de performanta in desemnarea membrilor CA, instituirea unor mecanisme de evaluare si control, precum si reglementarea privind finantarea din bani publici si din publicitate.

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.