Justitia romana trebuie sa scape de mentalitatea de a lucra pentru un "stapan", iar cea mai buna metoda este in primul rand un proces continuu de instruire a personalului din sistem, urmat de o schimbare a mentalitatii.

Aceasta a fost principala tema a alocutiunii pe care presedintele Traian Basescu a tinut-o in fata invitatilor la conferinta internationala "Democratia si rolul legii in Romania si in sud-estul Europei: provocari si perspective", organizata sub patronajul Fundatiei Konrad Adenauer. "Este greu sa ne imaginam o justitie performanta in lupta anticoruptie fara o profesionalizare competenta", a mai declarat presedintele statului, subliniind ca are convingerea ca este o chestiune de timp pana cand sistemul va deveni eficient, pentru ca guvernul are atat vointa politica, cat si cadrul legal pentru a face din justitie o a treia putere in stat.

"Cine crede ca justitia romana va functiona ca cea din Franta sau Germania greseste. Ceea ce ne cer institutiile europene este progresul, nu perfectiunea", a completat Traian Basescu. Presedintele Traian Basescu si ministrul justitiei, Monica Macovei, si-au unit ieri fortele si au pledat impreuna pentru pachetul de legi privind reforma justitiei. Intr-o declaratie anterioara, Basescu afirma ca zilele Romaniei sunt numarate daca nu vom incepe rapid innoirea unui sistem juridic anchilozat si inrolat politic.

Cuvantul de ordine al discursului sustinut de Traian Basescu la conferinta internationala cu tema "Democratia si rolul legii in Romania si in sud-estul Europei: provocari si perspective", organizata de Fundatia Konrad Adenauer, a fost functionarea statului de drept, eliberat de orice presiune politica. "Pentru ca justitia sa devina o putere in stat, este nevoie de sentimentul ca cei care lucreaza in acest domeniu sunt liberi sa aplice legea.

Acest sentiment trebuie transferat corpului de magistrati de fiecare politician, in orice imprejurare. Avem de parcurs un proces de instruire a oamenilor, de scoatere de sub mentalitatea ca justitia are un stapan", a declarat Basescu. Reforma propusa de actualul guvern are sarcina de a inabusi ultimele zvacniri ale unui sistem corupt si inregimentat politic, iar ea nu se poate realiza decat prin profesionalizarea si schimbarea mentalitatii personalului juridic. "De la scrierea legii, de la punerea institutiilor in texte de lege pana la functionarea lor, asa cum legea o cere, drumul este greu si anevoios.

Acest drum implica o reprofesionalizare a tuturor acelora care conduc institutiile si lucreaza in ele. Aceasta impune crearea unor constiinte noi. Pentru ca justitia din Romania sa functioneze ca o putere in stat, avand ca unic stapan legea, este un drum lung de parcurs", a declarat seful statului, care a notat si faptul ca "justitia romana nu si-a creat reflexul luptei anticoruptie fara menajamente".

Rezistenta la schimbare a sistemului juridic

In cadrul aceleiasi conferinte, Monica Macovei a expus inca o data motivele care au stat la baza redactarii noilor legi ale justitiei, in prim-plan fiind adusa din nou necesitatea independentei acestui sector: "Independenta este o stare de spirit si ceea ce autoritatile pot face prin atitudine, prin comportament este sa nu sufoce acest spirit, dar nu putem face niste oameni independenti numai prin lege, ci este nevoie ca spiritul lor sa fie liber", a accentuat Macovei.

Principala idee asupra careia ministrul justitiei a insistat a fost rezistenta sistemului la schimbare. "Era de asteptat, dar asta nu face decat sa ne intareasca", a declarat Monica Macovei. Potrivit ministrului, exista trei categorii de nemultumiri ale celor vizati de modificarile aduse de noile legi si ele tintesc ocuparea functiilor de conducere prin concurs, reducerea vechimii pentru a accede la functiile de conducere si rapoartele anuale pe care Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetele trebuie sa le prezinte parlamentului.

Cu toate acestea, ministrul a repetat ca are incredere ca reforma justitiei poate fi realizata imediat, pentru ca guvernul stie ce are de facut. "Daca am pierdut atatia ani, acum trebuie sa recuperam si sa facem repede tot", a completat Monica Macovei, la finalul conferintei.

Ministrul justitiei spera intr-o decizie apolitica a Curtii Constitutionale

Monica Macovei ne-a declarat ieri ca amanarea deliberarilor Curtii Constitutionale in privinta sesizarilor PSD, PRM si ICCJ nu face decat sa treneze aplicarea reformei. "In momentul in care Curtea Constitutionala ar decide ca un anumit articol, o anumita prevedere din aceste legi este neconstitutionala, asta ar cere, potrivit Constitutiei, o rediscutare a acelui articol in parlament. Stim ca este vacanta parlamentara, asa incat se va impune o sesiune extraordinara.

In acest moment, totul este impins ca durata si ar fi foarte greu de pus in practica aceste legi, ma gandesc in principal la concursuri, fiindca asa cum ni s-a transmis de multe ori de la Comisia Europeana, ar fi foarte bine sa implementam o parte din aceste masuri inainte de raportul de tara. Judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa judece independent de aceste circumstante si pe masura constiintei lor", a afirmat ministrul justitiei. "Nu stiu ce am sa fac in acest moment. Haideti sa vedem decizia Curtii Constitutionale", a declarat Monica Macovei la intrebarea privind eventuala sa demisie din functia de ministru al justitiei, in cazul in care Curtea Constitutionala va opta pentru aprobarea sesizarilor PSD, PRM si ICCJ.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.