PRM a adresat o "rugaminte" oficiala catre forurile superioare ale Partidului Popular European (PPE) pentru ca gruparea lui Vadim sa fie acceptata in structurile formatiunii popular europene. Gestul lui C. V. Tudor, liderul partidului, nu a ramas fara ecou in cadrul partidelor care sunt deja membre ale PPE, PNTCD si UDMR.

"Consiliul National al PRM va adreseaza rugamintea de a accepta formatiunea noastra politica in structurile PPE", se specifica intr-un comunicat adresat liderilor popularilor europeni, Wilfried Martens si Hans-Gert Pottering. In cadrul discursului tinut la Plenara, seful peremistilor, Vadim Tudor, a recunoscut in mod indirect ceea ce ZIUA a titrat in urma cu doua luni: anume ca incercarile PRM de a se afilia la PPE, care au culminat cu vizitele lui Vadim la Roma, au fost supuse esecului. Desi in urma cu ceva timp peremistul a criticat ZIUA si a dezmintit informatiile titrate iata ca, uitand parca de pozitia adoptata, Vadim recunoaste: "Am incercat o apropiere de structurile crestin-democrate ale continentului, dar n-am putut face nimic concret din moment ce unii au pariat, in continuare, pe renasterea PNTCD".

Fiind consecvent cu o astfel de inconsecventa, Vadim a mai recunoscut, pentru a treia oara in numai doua saptamani, ca, ceea ce ZIUA a titrat pe prima pagina inaintea alegerilor, anume ca Vadim cocheteaza cu gandul retragerii din cursa pentru Presedintie, a fost cat se poate de adevarat. Seful peremistilor a inmanat jurnalistilor, intr-o conferinta convocata la final Plenarei, copii ale unei scrisori care ii era adresata de catre presedintele Grupului Popular European din Partidul European, Hans-Gert Pottering. Intentia peremistului a fost, prin inmanarea acelor copii, sa demonstreze ca se bucura de bunavointa liderului popularilor europeni. Cu toate acestea, scrisoarea evidentia un refuz politicos al lui Hans-Gert Pottering care il informa pe Vadim ca nu poate raspunde invitatiei de a fi prezent la Bucuresti, cu ocazia Plenarei PRM.

Ciuhandu:

"PRM nu e un partid crestin-democrat"
Comentand afirmatiile sefului peremistilor, reprezentantii partidelor romanesti afiliate la PPE, vicepresedintele PNTCD, Andrei Dimitriu si senatorul UDMR, Eckstein-Kovacs Peter, au precizat ca PRM nu are nici o sansa sa fie recunoscut de PPE deoarece gruparea peremista este perceputa in Europa drept una antisemita si extremista. Presedintele PNTCD Georghe Ciuhandu a fost cel mai categoric: "Partidul National Taranesc Crestin Democrat este singura formatiune politica de sorginte crestin-democrata recunoscuta de Partidul Popular European. In cadrul vizitei sale la Bucuresti, in perioada 23-24 noiembrie 2004, Wilfried Martens, presedintele Partidului Popular European, si-a exprimat sprijinul total pentru PNTCD si Gheorghe Ciuhandu, indiferent de rezultatul alegerilor. Martens si-a exprimat convingerea ca PNTCD, sub conducerea lui Gheorghe Ciuhandu, poate fi catalizatorul unificarii miscarii crestin-democrate din Romania". Totodata, liderul taranistilor, a subliniat ca "Partidul Popular European a anuntat deja, ca o dovada a sustinerii pe care o acorda PNTCD, ca Biroul Politic al PPE se va intruni in Romania, la PNTCD, in zilele de 2 si 3 iunie 2005".

Liderul taranist considera ca PRM nu se poate transforma peste noapte intr-un partid crestin-democrat. "Insusi refuzul domnului Hans-Gert Poettering, liderul grupului parlamentar al PPE, de a participa la plenara Consiliului National al PRM, este o dovada in acest sens", explica Gheorghe Ciuhandu, care aminteste ca PNTCD a lansat un apel la unificarea tuturor formatiunilor de factura crestin-democrata si populara in jurul PNTCD. "Suntem hotarati sa refacem singurul partid crestin-democrat autentic din Romania, astfel incat Partidul Popular European sa aiba un partener valoros in Romania", mentioneaza presedintele PNTCD. Ciuhandu considera tentativa PRM "un simplu exercitiu de imagine in incercarea disperata de afiliere la cel mai puternic grup de partide politice din Europa, fara nici un fel de sanse de reusita".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.