Ministrii PSD nici nu vor sa auda de propunerea premierului Emil Boc de a reduce salariile colegilor de Cabinet cu douazeci de procente.
Potrivit Cotidianul, masura lui Boc anticriza anuntata vineri prin care primul-ministru doreste sa micsoreze salariile colegilor sai cu 20% este considerata populista de partenerii de cualitie.

“Masura ar urma sa fie aplicata din august pana in septembrie si va fi pe baza de voluntariat, adica in ziua de salariu, fiecare ministru, dupa ce ii intra banii in cont, va scoate de la bancomat 20% din suma si o va duce la casieria ministerului. Taierea de leafa se va aplica si la secretarii de stat, a precizat premierul Boc”, se explica in Cotidianul.

Totusi, anuntul i-a indignat la culme pe social democrati, in special pe ministrii vizati de reducerea salariala, cu exceptia ministrului Bazac, care a plusat si a propus o reducere si mai mare, de 50%.

Astfel, Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, a afirmat ca el accepta sa renunte la 20% din salariu, dar cu o singura conditie, si anume: sa renunte si directorii din subordinea ministrului Videanu.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, dupa ce a aflat de la Cotidianul ca i se micsoreaza salariul a declarat ca nu este de acord cu aceasta propunere. Mai mult decat atat, este de parere ca este o masura electorala si nu anticriza.

Un alt guvernant care nu stia de reducerea salariala este secretarul general adjunct al Guvernului, Vlad Manastireanu, care nu este, de asemenea, de acord cu parerea premierului.

Pe de alta parte, Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, considera anuntul lui Boc ostentativ si lipsit de ratiune. „Din punct de vedere legislativ nu are cum sa se faca asa ceva. Nu e neaparat o aberatie, dar avand in vedere ca in momentul de fata exista un alt orizont de asteptare din partea populatiei fata de Guvern, sa ia masuri adevarate impotriva crizei economice, ar trebui sa vedem daca are vreo ratiune sa facem asa ceva”, a declarat acesta pentru Cotidianul.

Cum era de asteptat, ministrii PDL sustin propunerea facuta de seful lor. Ministrul Turismului, Elena Udrea a declarat ca este de acord sa ii scada salariul cu 20% „ca semn de solidaritate, nu ca masura de combatere a crizei”.

Cotidianul a prezentat si lista de cumparaturi a premierului. Teoretic s-ar aduna putin peste 36.000 de euro pana la sfarsitul anului de la ministri daca toti ar accepta sa renunte la 20% din salariu. Daca insa numai minstrii PDL se vor supune cererii premierului, economiile ar fi reduse la aproape jumatate – 18.328 de euro. Cu 36.525 de euro, Boc ar putea investi in perdele pentru ministerul Elenei Udrea pana la finele mandatului sau jumatate de scena pentru viitorul 2 mai, o camera dintr-un apartament din programul „Prima casa”, cat si peste 18.000 de pepeni din productia nationala, avand in vedere ca el le-a recomandat ministrilor sa cumpere numai produse romanesti, ca masura anticriza.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.