Desi nu se inteleg cand vine vorba de probleme politice, liberalii si democratii au ajuns la un numitor comun in ceea ce priveste incontrarile prin intermediul presei.

Asadar, dupa ce s-au certat cateva zile prin presa sau la televizor, la semnalul liderilor, atat membrii PD, cat si cei de la PNL, isi vor spala rufele murdare in interiorul partidelor sau, dupa caz, al Aliantei, iar nu in public. Atat Tariceanu, cat si Boc si-au strunit subalternii pe linie de partid si le-au recomandat sa isi schimbe atitudinea publica fata de colegii de alianta. Tariceanu s-a intalnit cu parlamentarii PNL, dar si in cadrul restrans al Biroului Permanent Central, unde a sustinut cam aceeasi idee: "daca ne tot certam in public, mai bine ne despartim".

In sensul imbunatatirii relatiei cu PD, cel putin la nivel oficial, premierul Calin Popescu Tariceanu a facut un pas important. Pentru a stinge zvonurile potrivit carora intre PNL si PSD ar exista o apropiere in detrimentul relatiei cu democratii s-a decis sa-i sanctioneze pe deputatii din Comisia juridica a Camerei care au votat cot la cot cu PSD la legea privind spalarea banilor. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a declarat ieri ca deputatii PNL din Comisia juridica nu au sprijinit varianta Guvernului in privinta monitorizarii tranzactiilor imobiliare mai mari de 15.000 de euro.

"Deputatii respectivi au votat in favoarea propunerii PSD, care ridica aceasta limita la 50 de mii de euro. A fost nevoie de interventia ministrului Justitiei si a presedintelui PNL pentru ca varianta Guvernului sa fie votata de Comisie", a spus Motreanu. Potrivit statutului partidului, impricinatii risca avertismentul scris daca sunt la prima abatere. "Daca unii dintre ei au mai multe abateri, atunci ar putea fi suspendati din functie pe timp limitat sau li s-ar putea retrage sprijinul politic", a completat Motreanu.

La randul lor, democratii par a-si mai fi moderat discursul critic la adresa aliatilor. Potrivit unor surse din partid, Boc le-a recomandat colegilor de partid sa o lase mai moale o vreme cu atacurile "prietenesti" la adresa liberalilor, spre a nu contribui negativ la imaginea soliditatii Aliantei, si asa destul de zdruncinata in ultima vreme de pozitiile divergente pe marginea politizarii SRR si SRTV.

Repozitionarea atitudinii democrate vine si pe fondul intalnirii avute recent de unii membri marcanti ai partidului cu Traian Basescu. Astfel, liderul PD, Emil Boc, a dat ieri asigurari ca Alianta celor doua partide nu se va rupe si ca orice neintelegeri dintre cele doua partide au fost "transate" la nivelul presedintilor acestor formatiuni. "Cred ca sunt transate atat de la nivelul primului ministru, cat si al meu, in calitate de presedinte al PD.

Alianta functioneaza institutionalizat, punctele de vedere sunt prinse in programul de guvernare, sustinute prin faptul ca in Parlament a existat solidaritatea tuturor partidelor in fata motiunii de cenzura initiate de PSD", a incercat sa explice neconvingator Boc, actualul statu-quo.
Pentru Boc, argumentele invocate ar demonstra ca Alianta poate conduce Romania, "in ciuda tuturor acelora care doresc ca aceasta sa se destrame". "Va pot asigura ca Alianta nu se va rupe si va guverna Romania pentru o lunga perioada de timp", a precizat liderul democrat.

Aluzia lui Emil Boc este destul de transparenta la adresa PSD, partidul care a asmutit spiritele in interiorul Aliantei DA. Mai precis, de o buna bucata de vreme, de la Adrian Nastase pana la Mircea Geoana, culminand cu recentul bilant la sase luni pe care PSD i l-a facut guvernarii, PSD si-a concentrat atacul exclusiv pe Traian Basescu si PD, menajand PNL si pe premierul Tariceanu.

Au existat chiar zvonuri, alimentate de PSD, potrivit carora ar exista intelegeri scrise sau doar verbale intre PNL si PSD, care ar avea ca miza izolarea presedintelui Basescu si macinarea structurii Aliantei. Zvonurile au fost sustinute si de declaratiile belicoase ale aliatilor, dar si de voturile asemenea in Parlament ale PSD si PNL in mai multe ocazii - Radioul si Televiziunea publice fiind doar un exemplu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.