Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu a acordat in 2002, la Palatul Cotroceni, o serie de decoratii presedintelui Senatului si Camerei Deputatilor, precum si ex-premierului Adrian Nastase si membrilor cabinetului sau. In timp ce Iliescu agata decoratia de pieptul lui Nicolae Vacaroiu, candelabrele de portelan din Sala Unirii au inceput sa scoata un zgomot cristalin, specialistii confirmand ulterior faptul ca a avut loc un cutremur cu o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter, produs in Vrancea.

Timpul a trecut, iar crema pesedista in frunte cu Adrian Nastase a purtat cu mandrie la piept onoranta decoratie. O data cu schimbarea administratiei, presedintele Basescu trebuie sa taie nodul gordian, rezolvand inca o problema lasata de posesorul celor mai multe mandate prezidentiale, Ion Iliescu: decoratiile acordate ilegal.

Basescu trebuie sa-i ceara lui Nastase Steaua inapoi

In acea zi de decembrie, marcata de grade Richter, Adrian Nastase a primit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce, prin incalcarea flagranta a art. 21 si 81 din Legea nr. 29/2000. Prima promotie a ordinului "Steaua Romaniei" a fost 2000, conferita de fostul presedinte Emil Constantinescu, o prima promotie neputandu-se "extinde" timp de doi ani. Daca s-ar fi "extins" astfel se puteau conferi in continuare toate gradele ordinelor nationale si nu s-ar fi dat exclusiv gradul de Cavaler la toti ceilalti cetateni romani, incepand din 2001.

Potrivit articolului 21, cetatenilor romani li se confera un ordin sau o medalie incepand cu cel mai mic grad sau clasa. De asemenea, articolul 81 prevede ca la instituirea sistemului de decoratii se poate conferi orice grad sau clasa, in limita a maximum 15 la suta din numarul legal prevazut pentru fiecare decoratie.
O alta decoratie oferita de fostul presedinte Iliescu care ar trebui reanalizata este aceea oferita doctorului Proca, fost ministru al Sanatatii pe timpul lui Ceausescu, celebrul autor al justificarii stiintifice la lipsurile alimentare ale romanilor.

In decembrie 2004, cu prilejul primei promotii a Ordinului si Medaliei "Meritul Sanitar", fostul presedinte Iliescu i-a conferit acestuia gradul de Mare Ofiter. Se pare ca acesta s-a autopropus pe lista de decoratii, numele lui nefiind pe listele trimise de Ministerul Sanatatii. Prin conferirea gradului maxim al acestui ordin - Mare Ofiter - de catre presedintele Romaniei, fara a exista o propunere a ministerului de resort, s-a incalcat, articolul 4, alineatul 3 din Legea nr. 29/2000.

Acesta prevede faptul ca presedintele Romaniei poate sa confere decoratii si din proprie initiativa, in proportie de 1 la suta din numarul total stabilit prin lege pentru fiecare grad sau clasa a fiecarei decoratii, cu exceptia gradelor de Mare Ofiter, Mare Cruce si Colan. Deoarece cei doi au primit ordine in grade mari, prin incalcarea legii, un pas spre clarificarea situatiei ar fi ca presedintele Traian Basescu sa fie incunostintat de acest fapt de catre Cancelaria Ordinelor, care sa solicite si sa propuna spre semnare decrete de revocare a acestor distinctii.

Potrivit articolului 52, retragerea decoratiilor se face ca urmare a unei condamnari penale la pedeapsa privativa de libertate sau pentru fapte dezonorante judecate si apreciate ca atare de consiliile de onoare ale fiecarui ordin, insa decoratiile acordate contrar prevederilor legale exprese sunt nule de drept.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.