Fostul ministru de interne a fost pus sub acuzare pentru subminarea puterii de stat si crime impotriva umanitatii in dosarul „Mineriada 13-15 iunie 1990”

In dosarul "Mineriada 13-15 iunie 1990", fostul ministru de interne Mihai Chitac s-a intalnit ieri cu procurorii militari care-l cerceteaza penal sub acuzatiile de subminarea puterii de stat si crime impotriva umanitatii, fapte pentru care acesta risca inchisoarea pe viata. Dupa o audiere de trei ore, generalul a declarat presei ca mineriada din iunie ‘90 a fost pusa la cale de fostul presedinte Ion Iliescu si de fostul premier Petre Roman. "Eliberarea Pietei Universitatii de demonstranti a fost facuta in baza unui plan pornit de la Iliescu si Roman", a adaugat Chitac.

Potrivit acestuia, "demonstrantii au reprimat politia" in iunie 1990. "Nu politia a tras in demonstranti. Au fost alte forte", a mai sustinut Chitac, refuzand sa indice presupusii responsabili la care face trimitere. "Ion Iliescu nu a dat ordin de a se trage in demonstranti. Cei care sunt atacati trag!", a precizat fostul ministru.
Afirmatiile lui referitoare la Iliescu si Roman contrazic insa declaratiile fostului sef al politiei, Cornel Diamandescu. In urma intalnirii pe care a avut-o cu procurorii pe 22 iunie, acesta sustinea ca "interventiile din Piata Universitatii au avut loc la ordinul lui Mihai Chitac".

Pe de alta parte, nici Diamandescu nu a precizat cine a tras atunci, multumindu-se numai sa disculpe politia. Desi cei doi generali s-au ferit sa faca acuzatii, procurorul Dan Voinea, cel care instrumenteaza dosarul, declara in urma cu cateva zile, la o emisiune televizata: "Este vorba de militari din armata care au deschis focul".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.