Presedintele Traian Basescu a tinut astazi un discurs cu ocazia Zilei Nationale a Frantei in care a subliniat legatura istorica dintre cele doua state si solidaritatea dintre ele privind noile provocari ale momentului - criza economica, Tratatul de la Lisabona, misiunile din Afganistan si proiectul Nabucco.
“Sarbatorim astazi un mare popor, dar in acelasi timp sarbatorim un eveniment care a marcat istoria umanitatii, prin setul de valori pe care l-a oferit, valori universale dintre care libertatea ne este cea mai scumpa si astazi. Istoria Romaniei moderne este marcata de parteneriatul cu Franta”, a declarat Basescu la inceputul discursului sau cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Republicii Franceze.

Presedintele a enumerat toate momentele importante in care Romania a avut de castigat de pe urma relatiei deosebite cu acesta tara: revolutia pasoptista, Unirea Principatelor, Romania Mare, integrarea in NATO si UE.

“Este memorabila adevarata batalie politica pe care presedintele Chirac a dat-o la Madrid cand se punea problema intrarii Romania in NATO, cum, de asemenea, Franta a fost un sustinator fara rezerve al integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, iar dupa intrare Franta ne-a fost un partener in procesul de integrare reala in structurile Uniunii Europene”, a comentat seful statului.

El a mai vorbit de noile provocari care necesita multa cooperare intre cele doua tari, precum dificultatile crizei economice, necesitatea intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona, Parteneriatul Estic, la participarea comuna in Afganistan, industria aeronautica si mai ales, proiectul Nabucco.

“Sunt provocari carora, prin prisma parteneriatului strategic pe care l-am semnat cu presedintele Sarkozy anul trecut la Bucuresti, am convingerea ca le vom trece impreuna”, a adaugat Basescu.

"Romania nu este o tara europeana ca oricare alta, este o tara prietena a Frantei, care ii acorda sustinerea de fiecare data cand ii este ceruta, inclusiv cand este vorba de relatiile cu R. Moldova si acuzatiile nedrepte lansate", a declarat ambasadorul Henri Paul cu ocazia Zilei Nationale a Frantei, potrivit NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.