Fostul presedinte Ion Iliescu si fostul premier Adrian Nastase se afla la mana infractorului Miron Cozma in dosarul 1303/2005, pe rol la Curtea de Casatie (Sectia Contencios Administrativ). Ieri, instanta suprema a amanat solutionarea cauzei din lipsa de procedura. S-a constatat ca recurentul-reclamant Miron Cozma fusese citat la Penitenciarul din Craiova, desi el se afla in libertate, locuind la una din vilele sale.

In dosar, Miron Cozma a solicitat anularea decretului prin care Administratia Prezidentiala, sub mandatul Iliescu i-a anulat decretul de gratiere a pedepsei cu inchisoarea in dosarul mineriadei din 1991 (unde liderul minerilor a primit 18 ani inchisoare pentru subminarea puterii de stat). In procesul de ieri de la Curtea de Casatie, Administratia Prezidentiala (acum, reprezentata de Traian Basescu) a avut calitatea de parat intimat. Ion Iliescu si Adrian Nastase au avut calitatea de intimati, chemati in garantie de Miron Cozma in acest surprinzator si, in acelasi timp, incomod proces.

Miron Cozma cere daune de 5 milioane de euro celor care si-au pus semnatura pe acel decret de anulare a... decretului de gratiere prezidential promulgat de Ion Iliescu in ultima zi a mandatului sau, in decembrie 2004. Sintagma juridica "chemat in garantie" provoaca neliniste si insomnii tandemului Iliescu-Nastase. Miron Cozma, prin aceasta actiune in justitie, urmareste ca autorii acelui "decret peste decret" sa plateasca pentru prejudiciul creat.

Prin prejudiciu, intr-o astfel de cauza (nemaiintalnita pana acum in istoria prezidentiala), Miron Cozma intelege daunele morale suferite. Desi pare un proces politic, probatoriul si argumentele juridice invocate de infractorul Miron Cozma au creat panica printre avocatii lui Iliescu si Nastase. Este posibil si ca fostul lider al minerilor sa-i santajeze pe cei doi pesedisti de frunte. Trocul judiciar care ar putea avea loc va putea fi vizualizat la toamna, cand tot instanta suprema va trebui sa se pronunte in dosarul mineriadei de la Costesti, unde Miron Cozma a primit la instanta de fond 10 ani de inchisoare.

Cum noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, doreste ca Administratia Prezidentiala sa ajute la aflarea adevarului in acest dosar, este evident ca suma de 5 milioane de euro sta ca o "ghilotina" deasupra capetelor lui Iliescu si Nastase.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.