Delegatia Comisiei Europene a suspendat un proiect la Constanta din cauza beneficiarului. UE va cere Guvernului sa returneze suma de 1,2 milioane de euro.

Seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, a anuntat suspendarea unui proiect finantat din fonduri europene, la Constanta, fapt ce i-a determinat pe primarul Constantei Radu Mazare si pe presedintele Consiliului Judetean sa plece trantind usa din sala unde a fost facut anuntul. Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania s-a aflat, ieri, la Constanta, unde a analizat stadiul in care se afla mai multe proiecte finantate din fonduri europene si s-a intalnit cu autoritatile locale, informeaza Mediafax.

In cadrul intalnirii cu autoritatile locale, Scheele a anuntat ca UE este nevoita sa ceara inapoi Guvernului roman suma de 1,2 milioane de euro pentru neindeplinirea obiectivului Pavilion Expozitional la Constanta din cauza ca beneficiarul proiectului, Consiliul Judetean Constanta, nu a respectat termenele contractuale, intarziind lucrarile. Scheele s-a adresat si primarului Constantei, Radu Mazare, informandu-l ca primaria a contribuit la intarzierea lucrarilor din cauza ca nu a dat autorizatie de circulatie pentru masinile grele care transportau materialele de constructie. Mazare a explicat ca nu este vorba despre autorizatie, ci de taxa pentru masini grele.

Autoritatile locale protesteaza

In conferinta de presa care a urmat dupa intrunire, Jonathan Scheele a subliniat ca proiectul de la Constanta este primul finantat de UE la care lucrarile sunt suspendate din cauza beneficiarului. El a dat de inteles ca in final, pentru recuperarea banilor va raspunde, probabil, un functionar din Constanta. In acel moment, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, l-a acuzat de rea-credinta pe Jonathan Scheele si a spus ca acesta este prieten cu Stelian Dutu si ca are ceva cu conducerea judetului Constanta.

Dupa ce Scheele a incercat sa-l contrazica, Nicusor Constantinescu l-a luat pe primarul Radu Mazare si impreuna au parasit sala unde s-a desfasurat conferinta, trantind usa. Jonathan Scheele a evitat sa comenteze iesirea celor doi, mentionand doar ca nu s-a mai confruntat cu o asemenea problema in alte judete. Ulterior, intr-o alta conferinta de presa, presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, a spus ca, in calitatea sa de membru al Congresului Puterilor regionale si locale, va cere Uniunii Europene sa trimita comisii de control care sa verifice in Romania modul in care se deruleaza contractele finantate din fonduri europene si sa fie gasiti vinovatii.

Suspendarea lucrarilor

Contactat telefonic de Mediafax in legatura cu aceasta situatie, fostul presedinte al CJ Constanta, Stelian Dutu, a declarat: "Sunt doi indivizi fata de care legea ar trebui sa-si faca datoria. Poate ca sunt si autoritati in Romania care ar trebui sa se sesizeze in sfarsit in privinta celor doi indivizi (n.r.- Radu Mazare si Nicusor Constantinescu) care fac tot felul de ilegalitati. In privinta Pavilionului expozitional ar trebui intrebati fostul prefect Gheorghe Martin, fostul secretar al Prefecturii, Politia si Procuratura pentru ca revocarea autorizatiei de constructie de catre Nicusor Constantinescu s-a facut prin abuz in serviciu, deci este o infractiune".

In 2004, Uniunea Europeana a acordat 4 milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru construirea unui pavilion expozitional la Constanta, in apropiere de Mamaia. La inceputul acestui an, dupa inceperea lucrarilor si realizarea a aproximativ 20 la suta din constructie, Consiliul Judetean Constanta a decis suspendarea lucrarilor pe motiv ca exista probleme la fundatie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.