La bordul aeronavei oficiale a presedintelui Romaniei sunt proiectate filme artistice fara licenta de difuzare in spatii publice. Responsabilii ROMAVIA sunt pasibili de inchisoare, pentru neplata drepturilor de autor. Pe unele dintre filme au aparut subtitrari semnate veverita_bc, cunoscute utilizatorilor de filme piratate de pe net.
O deplasare cu presedintele Romaniei in strainatate a reprezentat dintotdeauna si un bun prilej pentru a urmari filme la inaltime. Adica, in aeronava prezidentiala, Air Force One-ul romanesc. La una dintre ultimele deplasari, jurnalistilor de la Cotidianul le-a atras atentia faptul ca la finalul filmului a aparut mesajul „subtitrare realizata de veverita_bc”, o vedeta a subtitrarilor din reteaua filmelor piratate. Astfel, Cotidianul a cerut lamuriri oficiale din partea Regiei Autonome Compania Romana de Aviatie „ROMAVIA”, care asigura deplasarile cu avionul ale sefului statului.
Am vrut sa aflam daca pentru filmele difuzate sunt platite drepturile de autor. Directorul general al ROMAVIA, dr.ing Iuliu-Adrian Goleanu, ne-a raspuns: nu, nu exista.

Si ne-a oferit o explicatie: „Intrucat «ROMAVIA» executa zboruri speciale ocazionate de transportul unor delegatii oficiale, operand aeronave a caror utilizare este limitata la aceasta categorie de zboruri prin Certificatul de Operator Aerian, aceste zboruri nu pot fi considerate activitati publice si/sau comerciale in intelesul Legii 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe”.

Dr. ing., Iuliu-Adrian Goleanu a recunoscut, in nota pentru Cotidianul, ca ROMAVIA a cumparat filmele - care sunt prezentate atunci cand la bord este prezent seful statului - de la pravalii si nu de la firmele speciale de distributie.

Directorul ROMAVIA a mai precizat ca aeronava folosita pentru presedintele Romaniei a fost dotata recent cu un dispozitiv special de stocare a datelor in format digital, care permite vizionarea filmelor in format electronic, raiul filmelor piratate. „Pe durata reviziei anuale, realizata in perioada februarie-martie 2009 la aeronava speciala «Carpati» (tip Boeing 707), s-a instalat un echipament avionabil ce poate stoca in format electronic si reda o mare capacitate de informatii. In perioada 6 aprilie - 6 iunie 2009 acest echipament (avionabil - n.r.) a fost testat ocazional in ceea ce priveste capacitatea de stocare si redare, utilizandu-se filme detinute in mod legal, achizitionate din magazinele de specialitate, la preturi practicate la vanzarea libera a acestor produse, stabilite pentru orice cumparator”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.