Liberalii si democratii au discutat ieri, in cadrul Consiliului National de Conducere al Aliantei, despre posibilitatea convocarii unei sesiuni extraordinare a parlamentului, pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase.

Vicele liberal, Ludovic Orban, a precizat ca sesiunea ar putea fi convocata pana la sfarsitul lunii august, urmand ca pana atunci sa fie finalizata modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor. Regulamentul Senatului a fost modificat deja, pasul urmator fiind introducerea noii variante pe ordinea de zi a plenului in vederea adoptarii. Ludovic Orban considera absolut naturala inlocuirea celor doi presedinti ai legislativului, avand in vedere ca o astfel de mutare ar contribui la o mai buna punere in aplicare a programului guvernului, si este de parere ca atat UDMR, cat si PC vor sustine aceasta decizie.

Senatorul PSD Ion Solcanu a atras atentia asupra faptului ca o sesiune extraordinara nu se justifica decat in cazul in care guvernul inainteaza parlamentului proiecte de legi legate de integrarea in Uniunea Europeana. Punctul lui de vedere a fost insa infirmat de catre Sergiu Andon, presedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor, care a precizat ca sesiunea extraordinara poate fi convocata si pe alte teme decat cele legate strict de indeplinirea cerintelor comunitare.

Deputatul UDMR Kelemen Hunor a precizat ca tema inlocuirii celor doi presedinti ai Camerelor nu a fost abordata in cadrul Consiliului National de Conducere al Aliantei si a precizat ca, in cazul in care Alianta va veni cu o astfel de propunere, ea va fi analizata de catre formatiunea sa. El a mai atras atentia asupra faptului ca sesiunile extraordinare sunt convocate pentru decizii majore si ca, in opinia lui, schimbarea celor doi lideri PSD nu este o urgenta. Colegul sau de partid, senatorul Eckstein Kovacs Peter, a admis ca "situatia este nelalocul ei" cu cei doi presedinti ai Camerelor, care nu reprezinta majoritatea parlamentara.

Purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca, a mentionat ca formatiunea pe care o reprezinta nu este impotriva modificarii Regulamentului, cu conditia ca acesta sa prevada ca schimbarea presedintilor poate avea loc doar in cazul in care este bine motivata. Sau mai exact, in opinia PC, Nastase si Vacaroiu ar trebui sa fie inlaturati de la conducerea legislativului doar in cazul in care incalca prevederile Constitutiei sau afecteaza bunul mers al activitatii Camerelor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.